Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το υπολογίσετε, πότε καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 11:53 Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το υπολογίσετε, πότε καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά και σίγουρα από πολλές απόψεις διαφορετικά Χριστούγεννα λόγω κορωνοϊού έχει ξεκινήσει και έτσι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Η καταβολή του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα γίνει κανονικά για το τμήμα που αφορά τους πραγματικούς μισθούς που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις και την ίδια ημέρα θα καταβληθεί από το κράτος και το τμήμα που αφορά το κομμάτι των πληρωμών που έχουν δοθεί μέσα από αναστολές συμβάσεων εργασίας, ή άδειες ειδικού σκοπού.

Ο υπουργός προχώρησε σε αυτή την αναφορά, καθώς όπως εξήγησε «πολλές φορές, ενώ η Πολιτεία καταβάλλει στις 21 του μηνός τα ποσά στους δικαιούχους, λόγω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, επειδή είναι χιλιάδες οι εγγραφές, καθυστερούν πολλές φορές να φτάσουν στον παραλήπτη μία ή δύο μέρες».

«Τα χρήματα θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου μέσω ΔΙΑΣ, έτσι ώστε να φτάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που αντιστοιχούν στους επτά από τους οκτώ μήνες που είναι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας». Επίσης, διευκρίνισε ότι «το τμήμα του μηνός Δεκεμβρίου, λόγω μη δυνατότητας υπολογισμού των επιχειρήσεων που θα είναι πληττόμενες ή ανοικτές, αυτό το τμήμα και μόνο που αφορά την κρατική καταβολή, αυτή θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου του 2021».

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Εργαζόμενοι σε αναστολή - Χαμένοι και κερδισμένοι

Με βάση τον μισθό που έχει λάβει ή το μισθό που έχει προκύψει από τις αναστολές (534 ευρώ ή 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο) θα υπολογιστεί το Δώρο Χριστουγέννων το οποίο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι πιέσεις που ασκούνται στα κρατικά ταμεία ακύρωσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό για πληρωμή του Δώρου των Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό για τους εργαζόμενους με αναστολή.

Αυτό σημαίνει ότι για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με χαμηλές αποδοχές ο 13ος μισθός θα είναι μεγαλύτερος από τις αποδοχές τους ενώ οι εργαζόμενοι με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ θα δουν το δώρο των Χριστουγέννων να ψαλιδίζεται με τις απώλειες να είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και τη χρονική διάρκεια της αναστολής.

Παραδείγματα

  • Εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 770,69 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 970,26  ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.100 ευρώ τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 1.050,08  ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ τέθηκε σε αναστολή 2,5 μήνες και έλαβε αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για κάθε μήνα. Θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων 706 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό  1.320 ευρώ τέθηκε σε αναστολή για 1,5 μήνα (534 ευρώ). Θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 1.220 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό που αναλογεί στο Δώρο των Χριστουγέννων με βάση το επίδομα των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ για το διάστημα της αναστολής θα καταβληθεί από το δημόσιο και το υπόλοιπο από τον εργοδότη.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Νωρίτερα φέτος η πληρωμή του δώρου στους ανέργους

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Δευτέρα (7/12), καταβλήθηκαν 101 εκατ. ευρώ για την προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Καταβλήθηκε η προπληρωμή επιδομάτων ανεργίας σε 120.929 δικαιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων σε 268.760 δικαιούχους και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και το Δώρο Χριστουγέννων σε 21.388 δικαιούχους μητέρες.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Υπενθυμίζεται ότι για όσους επιδοτούμενους ανέργους έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα των προπληρωμών επιδομάτων, η προπληρωμή θα καταβληθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων.

Τα 9 μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε, απαντώντας στην ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, και στην επέκταση 9 μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τον μήνα Δεκέμβριο, που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Πρώτον, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων και εργοδοτών ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, για το ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων - και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Δεύτερον, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους εντός του μηνός, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Τρίτον, για τους εργαζόμενους που λήγει η σύμβαση εργασίας τους και τίθενται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Τέταρτον, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έως το τέλος του έτους.

Πέμπτον, όπως έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιείται, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

Έκτον, επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια, σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Έβδομον, όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτημένων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όγδοον, η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021 με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε ο υπουργός, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν, να αιτηθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως επίσης και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Ένατον, παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ