Σύνοδος Κορυφής: «Πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών για την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 20:04 Σύνοδος Κορυφής: «Πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών για την Τουρκία

«Pacta sunt servanda», «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Γερμανίδα καγκελάριο για το θέμα των κυρώσεων - Στο δείπνο των ηγετών αναμένονται οι όποιες εξελίξεις - Όλοι συμφωνούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει με την Τουρκία» αλλά διαφωνούν σε αυτό το «κάτι», σημειώνουν διπλωματικές πηγές

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο οι ηγέτες των «27» καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε τρία βασικά ζητήματα: Τον κοινοτικό προϋπολογισμό -και το ταμείο ανάκαμψης- την κλιματική αλλαγή, καθώς και το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της απάντησης της ΕΕ στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις εντός της ημέρας εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι έχει βρεθεί συμβιβαστική φόορμουλα ανάμεσα στη γερμανική προεδρία της Ένωσης με την Πολωνία και την Ουγγαρία η οποία θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία έιχαν ασκήσει βέτο στην έγκριση του προϋπολογισμού λόγω της ρήτρας του μηχανισμού των κοινοτικών πόρων με τη συμμόρφωση στο κράτος Δικαίου.

Για την κλιματική αλλαγή αναμένεται αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% των επιπέδων του 1990 μέχρι το 2030, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση