Έτσι θα κάνουμε το εμβόλιο – Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις εκκλησίες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 12:15 Έτσι θα κάνουμε το εμβόλιο – Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις εκκλησίες

2,1 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού κάθε μήνα στη χώρα μας. Με ποιους τρόπους θα κλείνουν οι πολίτες τα ραντεβού τους. Προβληματισμός για τους ιεράρχες που προειδοποιούν ότι θα ανοίξουν τις εκκλησίες.

Με το δεδομένο πως τα εμβόλια θα βρίσκονται στην Ελλάδα ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά δουλεύει η κυβέρνηση, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τρέξει τις διαδικασίας και ήδη από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο – την πρώτη δόση – ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Όπως είναι ήδη γνωστό, προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να εμβολιάζονται περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.

Χθες, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα και συγκεκριμένα εξετάστηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, καθώς και η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού.

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως, εκτός από το διαδίκτυο και τα μηνύματα στο κινητό (SMS) μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ενεργοποιούνται από την κυβέρνηση και εναλλακτικοί τρόποι για την οριστικοποίηση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, κυρίως για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τούτο να γίνεται και μέσω των ΚΕΠ. Τους σχεδιασμούς αυτούς επιβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το εμβόλιο και την ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Αντιδράσεις για τις εκκλησίες

Την ίδια στιγμή κι ενώ από σήμερα τίθεται σε ισχύ το λεγόμενο “click away” για τις παραγγελίες από τα εμπορικά καταστήματα, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η αντίδραση ορισμένων ιεραρχών, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση για λειτουργίες με περιορισμένο αριθμό πιστών και προειδοποιούν με άνοιγμα των εκκλησιών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πρόκειται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και να λάβει αποφάσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη συνομιλήσει για το ζήτημα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τα… καλά νέα πάντως προήλθαν από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς για πρώτη φορά μετά το lockdown ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε κάτω από το όριο συναγερμού του 4% (3,81%). Μειωμένος ήταν έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων (1.194), ενώ για πρώτη ημέρα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι θάνατοι σημείωσαν σημαντική κάμψη σε επίπεδο 24ωρου (68). Σχετικά σταθερή είναι η εικόνα όσον αφορά τους διασωληνωμένους (577), με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει υψηλή.

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση