Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ικανοποιημένη η Αθήνα από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας - Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 22:27 Ικανοποιημένη η Αθήνα από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας - Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για τις κυρώσεις των ΗΠΑ που εξόργισαν την Τουρκία.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε ένα πρώτο σχόλιο αναφορικά με τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400. Συγκεκριμένα, με μια λιτή ανακοίνωση η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή.

"Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αυτές είναι οι αμερικανικές κυρώσεις

Σήμερα, η Ουάσινγκτον προχώρησε στην πολυαναμενόμενη κίνησή της επιβάλοντας κυρώσεις εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον θεωρείτο ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters και τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

"Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (...) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωσή του.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

Μάικ Πομπέο

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον εξόργισε την Άγκυρα και δυνητικά μπορεί να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Με αντίποινα απειλεί η Τουρκία - Έξαλλη η Ρωσία

Η Τουρκία καταδίκασε ως "ολέθριο λάθος" τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των S-400 και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και της διπλωματικής οδού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις "ανεξήγητες" αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της Άγκυρας να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον νατοϊκό της σύμμαχο να αναθεωρήσει την "άδικη" απόφαση που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

πηγή: thetoc.gr