Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώρο Χριστουγέννων: Σενάριο παράτασης στην καταβολή του - Για ποιους θα είναι μειωμένο και σε τρεις δόσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 09:32 Δώρο Χριστουγέννων: Σενάριο παράτασης στην καταβολή του - Για ποιους θα είναι μειωμένο και σε τρεις δόσεις (φωτο intime)

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, θα εισπράξουν λιγότερα από έναν ολόκληρο μισθό ως δώρο Χριστουγέννων.

Λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη (από τον νόμο) ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων –είναι η 21η Δεκεμβρίου- κυκλοφόρησε στην αγορά το σενάριο περί παράτασης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργοδότες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους.

Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία σχετική επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι η υποχρέωση καταβολής του δώρου στην προγραμματισμένη ημερομηνία, ισχύει κανονικά. Μέχρι πάντως την επόμενη Δευτέρα, η αγωνία των εργαζομένων αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο καθώς τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι πολλά:

Πρώτον, αν οι εργοδότες θα έχουν τη ρευστότητα για να καταβάλουν κανονικά το δώρο. Οι ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη πληρωμής, δεν έχουν αρθεί. Δεύτερον, αν το κράτος –το οποίο καλείται φέτος να καταβάλλει ένα τμήμα του δώρου λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας- θα είναι έτοιμο να πληρώσει επίσης στις 21 Δεκεμβρίου. Και τρίτον ποιο θα είναι τελικώς το ποσό που θα λάβει ο κάθε εργαζόμενος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, θα εισπράξουν λιγότερα από έναν ολόκληρο μισθό. Κερδισμένοι, θα βγουν μόνο οι μερικώς απασχολούμενοι καθώς με τον υπολογισμό της αναλογίας του δώρου που πληρώνει το κράτος επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το μερικώς απασχολούμενο, το τελικό ύψος του δώρου μπορεί τελικώς να είναι και μεγαλύτερο από ένα μηνιάτικο.

Είναι γεγονός ότι η καταβολή του φετινού 13ου μισθού θα γίνει υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής περιμένουν το δώρο για να καλύψουν υποχρεώσεις δεδομένου ότι και τον Δεκέμβριο καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ ενώ οι εργοδότες, ναι μεν έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας αλλά καλούνται να πληρώσουν το δώρο τη στιγμή που ο τζίρος τους (σ.σ ειδικά για κλάδους εντάσεως απασχόλησης όπως είναι το εμπόριο, η εστίαση κλπ) έχει πρακτικά μηδενιστεί. Ο βαθμός συμμόρφωσης λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, συνιστά μεγάλο "στοίχημα".

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας καλείται να παίξει φέτος διπλό ρόλο. Από τη μια να υπολογίσει άμεσα και σωστά το μερίδιο που αναλογεί στο κράτος και από την άλλη να ασκήσει τον εποπτικό ρόλο στην αγορά ώστε να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι μαζικές καταγγελίες εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας για μη καταβολή του δώρου.

Παρά τις αναστολές των συμβάσεων, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, το βάρος για την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του δώρου πέφτει στον εργοδότη (σ.σ εκτός από λίγες περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν παραμείνει σε αναστολή το μεγαλύτερο μέρος του διαστήματος από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία υπολογίζεται το δώρο).

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που είναι και σήμερα σε αναστολή, θα περιμένουν μέχρι τις 11-12 Ιανουαρίου για να εισπράξουν το δώρο Χριστουγέννων η πληρωμή του οποίου θα γίνει με τρεις διαφορετικές καταθέσεις:

1. Μια κατάθεση (η μεγαλύτερη) θα γίνει από τον εργοδότη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

2. Μια δεύτερη θα γίνει από το δημόσιο αλλά μόνο για τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Κανονικά και αυτή η πληρωμή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου,

3. Μια 3η κατάθεση, θα αφορά την αναλογία του δώρου για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Αυτή η πληρωμή, προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, πιθανότατα στις 11-12 Ιανουαρίου.

Πηγή: thetoc.gr