Σκληρό lockdown και στην Κοζάνη από αύριο - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 20:17 Σκληρό lockdown και στην Κοζάνη από αύριο - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα

Η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη χώρα

Ανακοινώσεις για νέα σκληρά lockdown περιλάμβανε η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παρών ήταν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παπαευαγγέλου: Ανησυχούμε πολύ...

Για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τόσο στη Δυτική Αττική όσο και στην Κοζάνη μίλησε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε πως αυτή την εβδομάδα μειώθηκε τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων, σημειώνοντας πως η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε αργά λόγω της διασποράς της νόσου στην κοινότητα.

"Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία" υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Παράλληλα, όμως, "βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας" υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες" τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι "η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει". Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την "εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα".

"Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής" σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, "αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας".

"Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ" τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

"Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Μία είναι η λέξη που μας εκφράζουμε: Ανησυχούμε. Ανησυχούμε πολύ. Ξέρουμε ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα περιορισμού, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εύθραυστη ισορροπία που δημιούργησε το lockdown", σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

"Η πλειονότητα του κόσμου έχει καταλάβει τη σπουδαιότητα της σχολαστικής τήρησης των μέτρων, αλλά υπάρχει ακόμη και τώρα μία μερίδα του πληθυσμού που είτε δεν πιστεύει στον κορονοϊό, είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη παύση των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, στόχος μας είναι να πάμε μπροστά μετά τις γιορτές και όχι να ξαναγυρίσουμε πίσω στην κατάσταση του Νοεμβρίου", συμπλήρωσε.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επέστησε την προσοχή στην τήρηση του ορίου ατόμων για τις συναθροίσεις.

Μαγιορκίνης: Εφαρμογή για δωρεάν τεστ κορονοϊού - Πώς θα λειτουργεί

Την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας για "τυχαιοποιημένο έλεγχο κορωνοϊού στην κοινότητα" έκανε ο λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για "ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού" εξήγησε ο καθηγητής. "Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ' αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας" είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους "για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες".

"Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρέαν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα" υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη νέα πλατφόρμα που θα ξεκινήσει την λειτουργία της "εκτός απροόπτου" τη Δευτέρα το βράδυ.

"Ενδεικτικά, η δράση θα βοηθήσει στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής μας ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα" υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, οι πολίτες θα μπορούν στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση "να δηλώσουν ενδιαφέρουν". Στη συνέχεια, "η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου" εξήγησε ο λοιμωξιολόγος. "Η συμμετοχή σας είναι καθοριστικής σημασίας"τόνισε ο ίδιος.

 

Σκληρό lockdown και στην Περιφέρεια Κοζάνης

Την επιβολή σκληρότερου lockdown στην Περιφέρεια Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για 7 μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο παρέθεσε τα εν λόγω στοιχεία: Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 νοσηλευόμενους και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού κινδύνου, οι οποίες τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 κρούσματα, 199 βρίσκονται στον δήμο Κοζάνης, 134 στον δήμο Εορδαίας, 43 στον δήμο Βοΐου, 15 στον δήμο Σερβίων και 6 στον δήμο Βελβεντού.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. πίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

10. Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Έκκληση και ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, για πιστή τήρηση των μέτρων, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επισήμανε πως η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

"Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμηρο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή" σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική, ανέφερε πως στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές.

Στον δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές να ανέρχονται σε 162. Στον δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν σήμερα 30, 80 νοσηλεύονται και στενές επαφές τους 91. Σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη.

Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα ταχέων διαγνωστικών ελέγχων κορωνοϊού

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς καθώς και χώρους νοσηλείας. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

"Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας", τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις "συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας".

Αναφερόμενος στους σταθμούς, τόνισε ότι είναι "στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν, ήδη, στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας".

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η Πολιτική Προστασία έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή, "κιτ των rapid tests, tablets καθώς και μέσα προστασίας του προσωπικού".

Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, "όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία".

Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρόσθεσε ότι "συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αλλά, και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση".

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εξής επτά δράσεις:

- Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.

- Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.

- Η διάθεση 2 κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό.

- Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

- Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

- Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.

- Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω", είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, "ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καμία έκπτωση στην εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να σταθούν αρωγοί στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας με τις δυνάμεις τους στο κοινό εθνικό μέτωπο κατά της πανδημίας του κορονοϊού για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση