Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα και Κύπρος συνδέονται ακτοπλοϊκά: Πόσες ώρες θα διαρκεί το ταξίδι, πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 22:15 Ελλάδα και Κύπρος συνδέονται ακτοπλοϊκά: Πόσες ώρες θα διαρκεί το ταξίδι, πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο

Προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, που θα «ενωθούν» ξανά μετά από σχεδόν 20 χρόνια! 

Πολύ σύντομα επιβάτες και οχήματα θα διακινούνται ξανά ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, από το λιμάνι του Πειραιά σε εκείνο της Λεμεσού ή της Λάρνακας!

Έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, η κυπριακή πλευρά εξασφάλισε την έγκριση χρηματοδότησης του δρομολογίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, με την εξασφάλιση της έγκρισης και του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων προς υλοποίηση του έργου αυτού, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, το αργότερο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 12:00 μ.μ.

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της κρατικής επιδότησης τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας προβλέπεται να πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο (Ro-Pax), το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και τα συνοδευόμενα αυτοκίνητα/δίκυκλα τους, καθώς και φορτίο μεταξύ των λιμένων Λεμεσού ή Λάρνακας και Πειραιά (Τερματικό Κερατσινίου) και ενδεχομένως έναν ενδιάμεσο σταθμό σε ένα ελληνικό νησί της επιλογής του ανάδοχου μεταφορέα. Πιθανοί ενδιάμεσοι σταθμοί θεωρούνται είτε η Ρόδος είτε η Κρήτη. 

Το δρομολόγιο θα εκτελείται σε εβδομαδιαία βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάιο-Σεπτέμβριο), ανά δεκαπενθήμερο κατά τους μήνες Οκτώβρη και Απρίλη, ενώ κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο μια φορά τον μήνα.

Στόχος του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου είναι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας το καλοκαίρι του 2021.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, αφού, μετά την επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προκήρυξη του διαγωνισμού σηματοδοτεί την αφετηρία της διαδικασίας που πολύ σύντομα θα ενώσει και μέσω θαλάσσης την Κύπρο και την Ελλάδα, προσθέτοντας έναν ακόμα στους πολλούς και σημαντικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία μας τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλη Δημητριάδη και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο. Θα είμαστε μαζί στο πρώτο δρομολόγιο», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πόσες ώρες θα διαρκεί το ταξίδι

Το απευθείας δρομολόγιο του ακτοπλοϊκού ταξιδιού από την Κύπρο στον Πειραιά θα έχει χρονική διάρκεια που θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 ωρών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία που θα επιλεγεί για τους σκοπούς του ταξιδιού θα πρέπει να παρέχει ελάχιστη δυνατότητα μεταφοράς 200 επιβατών και διαθεσιμότητα καμπινών για τουλάχιστον 140 άτομα, εάν η διάρκεια του ταξιδιού υπερβαίνει τις 16 ώρες.

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες ώστε στο πλοίο να παρέχονται ανέσεις και ψυχαγωγία, όπως αρμόζει σε τέτοια πολύωρα ταξίδια, παρόλο που η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν θα αποτελεί κρουαζιέρα, αλλά τακτική γραμμή.

Οι τιμές των εισιτηρίων

Τα κόμιστρα ορίζονται στα 50 ευρώ για αεροπορική θέση μονής διαδρομής και στα 80 ευρώ μετ’ επιστροφής. Το εισιτήριο για μονή καμπίνα ορίζεται στα 80 ευρώ για μονή διαδρομή και στα 120 ευρώ μετ’ επιστροφής. Τα παιδιά μέχρι 24 μηνών θα ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ από 2 έως 12 ετών θα υπόκεινται σε διαφοροποιημένα ή μειωμένα κόμιστρα.

Τα οχήματα θα κοστίζουν 75 ευρώ για τη μονή διαδρομή και 150 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ οι μοτοσικλέτες των επιβατών θα κοστίζουν 50 ευρώ για μονή διαδρομή και 100 ευρώ μετ’ επιστροφής. Οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν τους λιμενικούς φόρους.

πηγή: gazzetta.gr