Επίδομα θέρμανσης 2020: Πως θα κάνετε αίτηση στο aade.gr/mythermansi

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 20:19 Επίδομα θέρμανσης 2020: Πως θα κάνετε αίτηση στο aade.gr/mythermansi

Άνοιξε η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2020. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι.

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τα νοικοκυριά για το επίδομα θέρμανσης της φετινής χειμερινής περιόδου. Το επίδομα θέρμανσης 2020 θα καταβληθεί σε δυο δόσεις ενώ το ύψος του επιδόματος που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα κυμαίνεται από το ποσό των 80 ευρώ έως και 650 ευρώ.

Το επίδομα δικαιούνται νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα και πέλλετ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους.

Εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αναμενόταν παραμένουν τα ίδια. Για τον άγαμο ορίζονται στα 12.000 ευρώ και για τον παντρεμένο στα 20.000 ευρώ ενώ προστίθενται 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι τα 22.000 ευρώ και προστίθενται 2000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Στα 130.000 ευρώ ορίζεται το περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο και στα 250.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Το επίδομα θα είναι κατ’ ελάχιστο 80 ευρώ και κατά μέγιστο 650 ευρώ, έναντι 400 ευρώ που ήταν πέρυσι. Το τελικό ποσό, ο κάθε δικαιούχος θα το μάθει μετά την υποβολή της αίτησης καθώς παίζει ρόλο ο Ταχυδρομικός Κώδικας αλλά και η οικογενειακή κατάσταση (σ.σ θα ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση). Σε έναν εκτενέστατο πίνακα που συνοδεύει την υπουργική απόφαση, γίνεται αντιστοίχιση του κάθε ταχυδρομικού κώδικα με έναν συντελεστή. Βάσει αυτού κρίνεται και το ύψος του επιδόματος. Όσο πιο κοντά στην μονάδα, τόσο μεγαλύτερο και το επίδομα.

Κατά συνέπεια σε αυτή την φάση ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την αίτησή του και να αγοράσει τα καύσιμα. Προκειμένου να μπορέσει να λάβει το σύνολο του επιδόματος που δικαιούται, θα πρέπει η αξία των αγορών του να είναι διπλάσια του ύψους του επιδόματος. Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέπεται προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο του νοικοκυριού. 

Επίδομα θέρμανσης 2020: Η διαδικασία για την αίτηση

Στην πλατφόρμα, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν αν θα υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Στα βασικά βήματα της αίτησης οι δικαιούχοι καλούνται να επιλέξουν ή να συμπληρώσουν:
1. Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
2. Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
3. Το είδος καυσίμου
4. Τον Αριθμό παροχής ρεύματος
5. Τον οικισμό
6. Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
7. Τον IBAN στο myTAXISnet.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δυο δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:
– Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
– Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση