Ποδαρικό με επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία - Επιφυλακτική η Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 09:10 Ποδαρικό με επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία - Επιφυλακτική η Αθήνα

Η Άγκυρα θέλει διάλογο πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ιδιαιτέρως επιφυλακτική εμφανίζεται η Αθήνα στα συνεχή ανοίγματα της Άγκυρας σε ρητορικό επίπεδο, για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό της όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα της χώρα μας με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είχε προαναγγείλει από το τέλος Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κίνηση αυτή μπορεί να προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα αλλά οι τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σαφώς χαμηλότεροι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πως η Τουρκία μετά το διπλό χτύπημα που δέχθηκε με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τις τελευταίες προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. αρχίζει να αποκλιμακώνει την προκλητικότητα της απέναντι στην χώρα μας.

Ωστόσο η Αθήνα αναμένει συνέχεια από την γειτονική χώρα καθώς και άλλες φορές ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης αλλά μέσα σε σύντομο διάστημα επέστρεφε στον δρόμο των απειλών και των προκλήσεων.

"Όλα αυτά σταθμίζονται, αξιολογούνται και μακάρι να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, όπως έχουμε πει. Αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμη, προκειμένου να δούμε ότι είμαστε εκεί για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σενάριο για έναρξη στις αρχές Ιανουαρίου

Τα τελευταία 24ωρα διακινούνται σενάρια που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία που θέλουν τις διερευνητικές επαφές να ξεκινούν πριν από τις από τις 20 Ιανουαρίου. Αναλυτές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαίο καθώς η Άγκυρα φαίνεται να επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την χώρα μας πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ.

Άλλωστε οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο από την στιγμή που έχασε τις εκλογές ο Ντόναλντ Τράμπ και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω των S-400. Παράλληλα ο Ταγίπ Ερνογάν επιχειρεί άνοιγμα και προς την Ε.Ε. "Το νέο έτος επιθυμούμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε." δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην Αθήνα δεν δείχνουν να βιάζονται και αναμένουν την επίσημη πρόσκληση της Άγκυρας για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με τους όρους που η ίδια έχει θέση δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν την συνέχιση της αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και τονίζουν πως δεν υπάρχει θέμα διαλόγου εφ’ όλης ένα αίτημα που θέτει συνεχώς η Άγκυρα. Η Γερμανία παραμένει ο βασικός δίαυλος διευκόλυνσης των επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ωστόσο και η Ουάσιγκτον, ακόμα και αυτή τη μεταβατική περίοδο, παρακολουθεί την πιθανή εξέλιξη των συνομιλιών.

Θωρακίζεται η εθνική κυριαρχία στο Ιόνιο

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πρόκειται για μια κίνηση θωράκισης της εθνικής κυριαρχίας. "Το Π.Δ. αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή, ενέργεια που αποτελεί με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγω για απόφαση "σκάνδαλο". "Αν δείτε το τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Πρώτα ο Θεός να παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους" σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα μας είναι αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί και ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα. Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου υποστήριξε στην ΕΡΤ πως η Άγκυρα ενοχλείται από τις κινήσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως "εάν συνυπολογίσουμε την αγορά των γαλλικών Rafale τη στιγμή που η γείτονα βρίσκεται εκτός των F35, γίνεται αντιληπτό ότι η πίεση στην Άγκυρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη".

Πηγές: thetoc.gr, ΕΡΤ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση