Μέτρα στήριξης: Με έξι οικονομικές ενισχύσεις ξεκινάει το 2021 - Δείτε αναλυτικά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 20:45 Μέτρα στήριξης: Με έξι οικονομικές ενισχύσεις ξεκινάει το 2021 - Δείτε αναλυτικά

Με 600άρια σε μισθωτούς και 1.400άρια σε αυτοαπασχολούμενους ξεκινάει το 2021

Με έξι οικονομικές ενισχύσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινάει η νέα χρονιά. Από Δευτέρα κιόλας, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου τον Νοέμβριο, για την καταβολή του υπόλοιπου δώρου Χριστουγέννων αλλά και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους μισθωτούς που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής.

Επίσης, δημοσιεύεται η απόφαση για την ενίσχυση των 400 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους ενώ δρομολογείται η πρώτη πληρωμή των αναδρομικών στους κληρονόμους συνταξιούχων. Αν προστεθεί το επίδομα των 534 ευρώ αλλά και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων του Δεκεμβρίου που θα πληρωθεί από το κράτος, η χρονιά θα ξεκινήσει με 600 ευρώ για τους μισθωτούς σε αναστολή. Για τους αυτοαπασχολούμενους, με την ελάχιστη ενίσχυση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής των 1000 ευρώ αλλά και το "400άρι" της έκτακτης ενίσχυσης, το ποσό της χρηματοδότησης θα μπορεί να φτάσει στα 1400 ευρώ εκ των οποίων τα 900 ευρώ θα είναι χάρισμα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 5 θα μοιράσει κοντά στο 1 δις. ευρώ. Η απόφαση αναμένεται άμεσα -ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ενώ αυτή τη φορά θα ακολουθηθεί το μοντέλο των τριών πρώτων φάσεων. Δηλαδή, πρώτα θα δηλώσουν οι επαγγελματίες τα στοιχεία τους και θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για νέα χρηματοδότηση (50% επιδότηση και 50% δανεισμός) και μετά θα δημοσιευτεί η απόφαση με τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα μοιράζονται τα χρήματα. Θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή του τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου ενώ θα αφαιρούνται τα χρήματα που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ελάχιστο ποσό δανεισμού θα υπάρχει και θα είναι τα 1000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

H αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και τον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί στις 12 Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές αλλά και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται να πληρωθούν ταυτόχρονα. Για όσους έμειναν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα θα καταβληθούν 534 ευρώ.

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα δοθεί από το δημόσιο και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που έμειναν σε αναστολή για όλο τον μήνα Δεκέμβριο. Ο υπολογισμός γίνεται και πάλι επί της βάσης των 534 ευρώ.

Οι κληρονόμοι συνταξιούχων

Όσοι κληρονόμοι συνταξιούχων ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη διεκδίκηση των αναδρομικών (σ.σ τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 που κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει ο ίδιος συνταξιούχος αν βρισκόταν στη ζωή) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα πάρουν τα χρήματά τους μέσα στον Γενάρη. Ολοκλήρωση της διαδικασίας σημαίνει κατάθεση της αίτησης (ηλεκτρονικά) αλλά και υποβολή των τριών δικαιολογητικών που ζητούνται (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη έκδοσης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς). Όσοι δεν υπέβαλαν τα δικαιολογητικά μέχρι 31/12 θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τον Φεβρουάριο που εκπνέει η σχετική προθεσμία. Εννοείται ότι θα υπάρξει και νέος γύρος πληρωμών.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέστησαν κούρεμα στα ενοίκια κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν τα χρήματά τους μέσα στον Ιανουάριο. Η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει για πρώτη φορά σε μετρητά. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν δόθηκε παράταση. Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, δόθηκε μόνο στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο και έχουν κάνει κάποιο λάθος στη δήλωσή τους.

Μέσα το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί η απόφαση για τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης αποζημίωσης ύψους 400 ευρώ σε συγκεκριμένες ομάδες αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί μέσα στον μήνα ενώ το ποσό θα ανέλθει στα 400 ευρώ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση