Ηλίας Γιοβανίδης: Αυτός είναι ο νεαρός εθελοντής - παράδειγμα που μας σύστησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 13:05 Ηλίας Γιοβανίδης: Αυτός είναι ο νεαρός εθελοντής - παράδειγμα που μας σύστησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο 24χρονος εθελοντής μεγάλωσε στον Φάρο του κόσμου, μια ανθρωπιστική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει πάντα για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη, για να δείξει πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στον Ηλία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με την ομάδα του, μαγειρεύει και συσκευάζει γεύματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Σε αυτή την ανάρτηση, απεικονίζεται ο νεαρός, μαζί με άλλους εθελοντές, την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού, της ταξινόμησης των τροφίμων στις αποθήκες και της διανομής τους σε ευπαθείς ομάδες.

Η ανάρτηση της Προέδρου της Κομισιόν

Ποιος είναι ο νεαρός εθελοντής - παράδειγμα

Ο νεαρός εθελοντής είναι ο 24χρονος Ηλίας Γιοβανίδης, ένα παιδί Ρομά από τον συνοικισμό του Δενδροποτάμου, το οποίο μεγάλωσε στον Φάρο του Κόσμου, την ανθρωπιστική οργάνωση που ίδρυσε το 2004 ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη.

Ο νεαρός, που έχει πλέον δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, εντάχθηκε στην οικογένεια του Φάρου από την ηλικία των 7 ετών. Σήμερα κάνει τα επαγγελματικά του βήματα, ασχολείται με τη μουσική, αλλά δεν ξεχνάει το σπίτι όπου μεγάλωσε και όποτε βρίσκει χρόνο παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φάρου του Κόσμου.

Τι λέει ο 24χρονος εθελοντής

"Ο πατέρας Αθηναγόρας δεν είναι απλά ένας ιερέας, αλλά ένα πρότυπο για μένα και λειτούργησε και ως πατέρας μου. Με βοήθησε να συνεχίσω το σχολείο και είναι πάντα δίπλα μου. Έτσι κι εγώ, θέλω να βοηθάω όσους έχουν ανάγκη και μαζί με τη γυναίκα μου, η οποία συνεισφέρει στο μαγείρεμα και άλλους εθελοντές του "Φάρου" μοιράζουμε τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη".

Σύμφωνα με τον 24χρονο, ο οποίος εργάζεται σε εργοστάσιο, σχεδόν καθημερινά τακτοποιεί τις αποθήκες τροφίμων και αφού βγει το πρόγραμμα διανομής για τους ωφελούμενους, μοιράζει τα τρόφιμα.

"Προσπαθώ να συμμετέχω όσο μπορώ και κυρίως τα Σαββατοκύριακα που έχω περισσότερο χρόνο", λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, ο ίδιος δηλώνει "άναυδος" που η πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε την πρωτοβουλία του, αλλά θεωρεί ότι "ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει στους συνανθρώπους του και ο εθελοντισμός να γίνει αυτονόητος".

Η ανάρτηση του Ηλία στο facebook

Ο ίδιος ο Ηλίας, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: "Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της κομισιόν για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας. Αυτή η αναγνώριση μας ωθεί για ακόμη περισσότερα..."

Το μέρος που μεγάλωσε ο Ηλίας - ο Φάρος του κόσμου

Ο πατήρ Αθηναγόρας, σκόπευε να μεταβεί σε ιεραποστολή στην Αφρική, το 2004, όταν χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα. Εκείνος του είπε: "Δεν έχεις να πας πουθενά, έχουμε και εμείς εδώ Αφρική" και του ανέθεσε να δημιουργήσει κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά του Δενδροποτάμου. Ένα από αυτά ήταν και ο Ηλίας.

Ο ιερέας αγκάλιασε παιδιά που ζούσαν σε επικίνδυνο περιβάλλον, τα περιέθαλψε στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου, που τότε ήταν γιαπί, και με τη βοήθεια εθελοντών τους προσέφερε τροφή, καθαρά ρούχα και πρόσβαση στο σχολείο. Στις ελεύθερες ώρες τα απασχολούσε με διάφορες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές και άλλες.

Ηλίας Γιοβανίδης

Τα παιδιά άρπαξαν την ευκαιρία και απογειώθηκαν. Στα επόμενα χρόνια τα πρώτα παιδιά τελείωσαν το σχολείο, κάποια πέρασαν στο πανεπιστήμιο, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ ως μέλη της ομάδας Ρομποτικής, αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά με τις δεξιότητες που πήραν στον Φάρο.

Δεκαέξι χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Φάρος του Κόσμου έχει βραβευτεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το State Department. Σήμερα έχει επεκταθεί με δομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του, διατηρώντας τομείς εκπαίδευσης όπως: διατροφή, ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσική, Ρομποτική, τομέα υγείας (εμβολιασμός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών), απογευματινή δημιουργική απασχόληση και τομέα αθλητισμού, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, χορού, χειροτεχνίας και κηπουρικής, ρομποτική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κ.α.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση