Θεοφάνεια - εξελίξεις: Νέα εγκύκλιος στους ναούς - Έτσι θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 15:39 Θεοφάνεια - εξελίξεις: Νέα εγκύκλιος στους ναούς - Έτσι θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων

Τι λέει στο TheTOC ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου - Δεν θα γίνει ρίψη του Σταύρου σε εξωτερικούς χώρους - Ο Αγιασμός θα μοιραστεί στους πιστούς σε μπουκαλάκια.

Επιμένουν με... θρησκευτική ευλάβεια σε μορφή εκκλησιασμού τύπου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι ιεράρχες. Παρά τις παραινέσεις του πρωθυπουργού να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της, η Ιερά Σύνοδος πρόκειται εντός της ημέρας να εκδώσει νέο εγκύκλιο σημείωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΙΣ θα καλεί τους κληρικούς να εφαρμόσουν τα γνωστά μέτρα της τελευταίας ΚΥΑ, δηλαδή ανοιχτούς ναούς και περιορισμό στον αριθμό των πιστών, σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα των εκκλησιών: 25 άτομα στις εκκλησίες ή 50 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.

Απαγόρευση Ιεράς Συνόδου για αγιασμό υδάτων σε εξωτερικούς χώρους

Επιπλέον, όμως, και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει ο ανάλογος περιορισμός αριθμού ατόμων, η νέα εγκύκλιος θα απαγορεύει στους ιερείς να τελέσουν τον αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό σημαίνει πως οι εκκλησίες αύριο τα Θεοφάνεια θα είναι ανοιχτές με τον αριθμό των πιστών που είχε συμφωνηθεί. Δεν θα γίνει ρίψη του Σταύρου σε εξωτερικούς χώρους ενώ ο Αγιασμός θα μοιραστεί στους πιστούς σε μικρά μπουκαλάκια για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης σε δηλώσεις του στο TheTOC τόνισε πως "δεν είναι στις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου η σύγκρουση με την κυβέρνηση. Υπάρχει κοινή βούληση και επιθυμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό η εκκλησία το απέδειξε τόσο στην λειτουργία των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς με την αυστηρή τήρηση των μέτρων". Ο κ. Κονιδάρης σημείωσε πως "οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές και θα τηρηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών".

Σημειώνεται ότι το κλίμα στο τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου ήταν βαρύ ωστόσο εκείνο που σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές είναι πως δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ζήτημα μεταξύ των δυο πλευρών οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν την χρυσή τομή.

"Η εκκλησία συμπορεύεται με την Πολιτεία και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αυριανός εκκλησιασμός θα γίνει με την παρουσία ελάχιστων πιστών, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας", σημειώνει ο κ. Κονιδάρης.

"Στα φετινά Θεοφάνεια δεν θα γίνει καμία ρίψη σταυρού σε θάλασσες"

Μάλιστα, δίνοντας το στίγμα της νέας εγκυκλίου ο κ. Κονιδάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Στα φετινά Θεοφάνεια δεν θα γίνει καμία ρίψη σταυρού σε θάλασσες, λίμνες ή ποτάμια".

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μεμονωμένες -αλλά αρκετές- "πρωτοβουλίες" ιεραρχών και ιερέων που προανήγγειλαν αγιασμό υδάτων, καλώντας μάλιστα τους πιστούς να συμμετέχουν σε αυτούς, λαμβάνοντας τα μέτρα προστασίας.

Την ίδια ώρα, Μητροπολίτες καλούν τους πιστούς να παραστούν στη λειτουργία των Θεοφανείων και στον αγιασμό των υδάτων, αν και αρκετοί έχουν ήδη αποφασίσει η τελετή να γίνει εντός των ναών.

"Η Εκκλησία μας αποφάσισε τα Άγια Θεοφάνεια οι ναοί μας να παραμείνουν ΑΝΟΙΚΤΟΙ. Ελάτε να δείξουμε τη συνέπειά μας, την πνευματικότητα μας και το χριστιανικό μας φρόνημα. Ελάτε, τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας. Ο Χριστός μας θα κατέλθει να αγιάσει τα ύδατα" αναφέρει σε ανάρτησή της η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και εκκλησιασμό σε δύο βάρδιες, μια στις 7:00 και μια άλλη στις 9:30, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός αποφάσισε η Μητρόπολη Φιλίππων στην Καβάλα.

Δήλωση Μητροπολίτη Δημητριάδος

"Πάντοτε υπάρχουν λύσεις, κανείς δεν θέλει την ρήξη. Μακάρι έστω και τελευταία στιγμή να βρεθεί αυτή η λύση" τονίζει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε σκληρό lockdown για δέκα ημέρες, που έχει ως αποτέλεσμα ο εορτασμός των Θεοφανείων να γίνει χωρίς της παρουσία πιστών.

"Η Μεγάλη εορτή των Θεοφανείων είναι επί θύραις και ενώ ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την πιο αρχαία εορτή της Εκκλησίας μας κάποιοι λες και επιδιώκουν επί τούτου την ρήξη, αιφνιδίασαν τους πάντες, θέλουν και πάλι κλειστούς Ναούς χωρίς τους πιστούς ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί" τονίζει ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

"Μπορούμε να τελέσουμε εγκαίρως την ακολουθία, να έρθουν οι ελάχιστοι πιστοί που προβλέπονται με την μέχρι τώρα συμφωνία και στη συνέχεια οι Ναοί ανοιχτοί να προσεγγίσουν οι πιστοί να αγιαστούν, να κοινωνήσουν, να προσευχηθούν" προσθέτει ο Σεβασμιώτατος.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση