Ανακοινώσεις Χαρδαλιά για lockdown και εμπορικά καταστήματα - Τι θα γίνει με το click away

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 09:22 Ανακοινώσεις Χαρδαλιά για lockdown και εμπορικά καταστήματα - Τι θα γίνει με το click away (φωτο intime)

Σχεδόν απίθανο μοιάζει το να χαλαρώσει τώρα το lockdown. Αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας τις επόμενες ημέρες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αποτελέσουν οδηγό για τους ειδικούς και ως προς την εισήγησή τους για την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα. Η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα και οι αποφάσεις πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν στην απογευματινή τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθούν αποφάσεις και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς οι ημέρες των εορτών οδήγησαν σε μικρότερο αριθμό τεστ κι άρα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων δεν είναι ξεκάθαρα.

Ελάχιστες πιθανότητες για χαλάρωση των περιορισμών

Επιπλέον, η κινητικότητα που θα υπάρξει από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.

Εντός των επομένων ωρών θα πρέπει, εξάλλου, ν’ αποφασιστεί εν συνόλω εάν θα επιστρέψουμε από τη Δευτέρα στο προηγούμενο καθεστώς του lockdown – αφού τα περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και άρση των περιορισμών φαντάζουν απειροελάχιστα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα – ή το οριζόντιο lockdown που επιβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερη αξία έχει πάντως η… προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είναι ενδεχόμενο να επιβληθούν αιφνιδιαστικά νέα μέτρα.

Ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο ιικό φορτίο της Αττικής, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υψηλή, παρά το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων συνεχίζεται και δη με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκε ότι οι διασωληνωμένοι είναι 391 αντί 399 προχθές.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα επόμενα 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων και ο δείκτης θετικότητας αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θ’ αποτυπωθούν πλήρως οι συνέπειες της εορταστικής περιόδου. Και σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί το οριζόντιο lockdown της τρέχουσας εβδομάδας: να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την αύξηση και να μην μετατραπεί ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα του ιού.

Στοιχείο θετικό κι ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της πανδημίας συνιστούν πάντως τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στο δείκτη θετικότητας όλες οι περιοχές της χώρας πλην της Κοζάνης και της Πέλλας βρίσκονται στο κίτρινο ή ακόμη και στο πράσινο, όπως είναι περιοχές της Ηπείρου και της Κρήτης.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η Ευρώπη πλην της Νορβηγίας και της Φινλανδίας εξακολουθεί να βρίσκονται στο κόκκινο. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή έχει επιβληθεί ολικό lockdown, όπως συνέβη πριν από λίγα 24ωρα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 62.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Στην Πορτογαλία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000 αντί 2.638 στα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Στην Ολλανδία, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις προχθές, τα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 7.000.
  • Στο Βέλγιο τα ημερήσια κρούσματα είναι 3.000 και ισχύουν αυστηροί περιορισμοί.
  • Στην Ιρλανδία τα ημερήσια κρούσματα ήταν 327 στις 15/12 και σήμερα είναι περισσότερα από 7.800, ασκώντας ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας και οδηγώντας την κυβέρνηση σε αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα.
  • Σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σταθερά τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 20.000.

Πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση