Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ξεκινούν τα ραντεβού για τους 85αρηδες - Έρχονται οι πρώτες 10.000 δόσεις της Moderna

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 09:15 Εμβόλιο κορωνοϊού: Ξεκινούν τα ραντεβού για τους 85αρηδες - Έρχονται οι πρώτες 10.000 δόσεις της Moderna (φωτο intime)

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν 424.624 δόσεις και από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες. Αρχίζουν οι εμβολιασμοί των υπερήλικων.

Την αύξηση των εμβολιασμών έχει ως πρώτο μέλημα η κυβέρνηση, που δεν κρύβει την ανησυχία της για τα φαινόμενα χαλαρότητας που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Η κόπωση που έχει επέλθει στην κοινωνία από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα προβληματίζουν τόσο το Μαξίμου όσο και τους λοιμωξιολόγους που φοβούνται έξαρση της πανδημίας και προσπαθούν μέσω των εμβολιασμών να στήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα ένα τείχος αντισωμάτων απέναντι στην θανατηφόρα νόσο.

Μετά τους υγειονομικούς και τους οίκους ευγηρίας, σειρά παίρνουν οι άνω των 85 που υπολογίζονται σε περίπου 100.000 άτομα και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες. Ο στόχος είναι διττός. Από την μία θα πρέπει να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και από την άλλη να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολισμών που έχουν φτάσεις τους 8.000 ημερησίως.

Γεμίζει το οπλοστάσιο

Μέσα στα επόμενα 24ωρα μπαίνει στην μάχη κατά της πανδημίας, το εμβόλιο της εταιρείας "Moderna", καθώς αναμένονται να έρθουν στη χώρα μας οι πρώτες 10.000 δόσεις από τις 240.000 που περιμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το γεγονός αυτό δίνει ένα ακόμη ισχυρό όπλο στα χέρια των λοιμωξιολόγων, που σε συνδυασμό με τις 83.000 νέες δόσεις που θα έρθουν από την Pfizer, θα αυξηθεί και ο ρυθμός των εμβολιασμών που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Στόχος όπως έχει πει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί 220.000 πολίτες. "Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό".

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό μέχρι τον Μάρτιο η χώρα μας θα έχει λάβει 1.255.000 δόσεις από την "Pfizer" και 240.000 δόσεις από την "Moderna". Επίσης αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την οποία η χώρα μας θα παραλάβει 500 χιλιάδες δόσεις και θα ακολουθήσει η Johnson & Johnson από την οποία η χώρα μας αναμένει περίπου 1 εκατ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ανάρτηση του στο Facebook υποστήριξε πως οι μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί όταν θα αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια. "Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (Pfizer και Moderna) - και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος - έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονικά πλατφόρμα emvolio.gov.gr προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν μέσω ΑΜΚΑ για το αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για να κλείσουν το ραντεβού τους καθώς από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό που αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

"Κλειδί" στο όλο εγχείρημα αποτελεί η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς σε αυτή την περίπτωση το ραντεβού θα έρχεται αυτόματα στο κινητό μας ή στο mail που έχουμε δηλώσει και το μόνο που θα χρειάζεται είναι η επιβεβαίωση του ραντεβού μέσω του TAXIS. Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω ΚΕΠ ή των φαρμακείων. Ταυτόχρονα προγραμματίζεται και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή

Την Παρασκευή στη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το κοινοβούλιο για το ζήτημα της πανδημίας αλλά και την πορεία των εμβολιασμών. Άλλωστε το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία τόσο για το θέμα των περιοριστικών μέτρων όσο και για την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών ο οποίος γίνεται με βάση την συνολική συμφωνία που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Παράλληλα θα αναφερθεί και στα μέτρα στήριξης που έχει πάρει και θα συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση απέναντι σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Πηγή: thetoc.gr