Διερευνητικές με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου: Οι δύο διαπραγματευτές και τα πρώτα αγκάθια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 09:10 Διερευνητικές με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου: Οι δύο διαπραγματευτές και τα πρώτα αγκάθια

Η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, η οικονομική κρίση και η αμφισβήτηση του Ερντογάν οδήγησαν την Τουρκία σε αναδίπλωση.

Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε χρόνια προκειμένου η Τουρκία να ζητήσει επίσημα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη οι διαπραγματευτές μεταξύ των δύο χωρών θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η τουρκική πρόσκληση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών χθες το απόγευμα, ενώ είχε προηγηθεί συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Στην συνέχεια και όπως ορίζει το τυπικό, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών επικοινώνησαν για την έναρξη των συνομιλιών.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Άγκυρας, έφεραν σε δύσκολη τον Ταγίπ Ερντογάν που υπό το βάρος των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα. Η Τουρκία δείχνεται για πρώτη φορά να βιάζεται και να θέλει να αλλάξει το σε βάρος της κλίμα που έχει η ίδια δημιουργήσει με τις παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Αναλυτές σχολιάζοντας την αλλαγή στην στρατηγικής της Άγκυρας εκτιμούν πως γίνεται κυρίως για τρείς λόγους.

Ο πρώτος αφορά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου καθώς θέλει να δείξει πως η Άγκυρα επιθυμεί τον διάλογο με την Αθήνα, ο δεύτερος αφορά την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, στο τραπέζι της οποίας θα βρθεί το ζήτημα των κυρώσεων και ο τρίτος λόγος είναι η πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αμφισβητείται για πρώτη φορά.

Το πρώτο "αγκάθι"

Ωστόσο πριν καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών έχει προκύψει ήδη το πρώτο ζήτημα και αφορά το αίτημα της Τουρκίας για διάλογο εφ’ όλης της ύλης κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά. "Να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα βασικό, κύριο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνισε ο πρωθυπουργός από την Πορτογαλία καλώντας την γειτονική χώρα να σταματήσει να παίζει τις κουμπάρες.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πως η Άγκυρα θα ψάχνει συνεχώς την αφορμή προκειμένου να μην ευδοκιμήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, ρίχνοντας την ευθύνη στην ελληνική πλευρά. Ωστόσο όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, οι όποιες διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εφόσον συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Οι διαπραγματευτές

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί από την ελληνική πλευρά ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο 80χρονος πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, καθώς εκπροσωπεί την χώρα μας από τα τέλη του 2010 στις συνομιλίες με την γειτονική χώρα, ενώ είχε διατελέσει γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης για περίπου μια πενταετία είχε αναλάβει μία ακόμη νευραλγική θέση αυτή του διοικητή της ΕΥΠ μέσα από την οποία συνέβαλε σημαντικά στην εξάρθρωση της "17Νοέμβρη".

Απέναντι του θα βρει τον πολιτικό διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές. Ο 55χρονος διπλωμάτης που ανέβηκε με γοργά βήματα της ιεραρχίας είναι γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δεν έχει καμία εμπειρία από τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις και θεωρείται από τα πρόσωπα του υπουργείου Εξωτερικών που τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής.

Οι 13 κρίσιμες ημέρες

Οι ημέρες που απομένουν χαρακτηρίζονται από αναλυτές ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς δεν αποκλείεται η Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις, αν και ορισμένοι εκτιμούν πως λόγω της αλλαγής σελίδας που θα υπάρξει στις ΗΠΑ δύσκολα η γειτονική χώρα θα θελήσει να ρίξει "λάδι στη φωτιά".

Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα παρακολουθεί την στάση της γειτονικής χώρας καθώς όπως σημειώνουν συνεχώς κυβερνητικές πηγές, η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει "συνέπεια και συνέχεια" και αυτό καλεί να κάνουν και οι Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου. "Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια. Και νομίζω ότι αυτό είναι τελικά αυτό το οποίο θα κριθεί και από την έκθεση του κυρίου Borrell η οποία θα μας παρουσιαστεί τον Μάρτιο" είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στην Πορτογαλία.

Τουρκικά ανοίγματα στην Ε.Ε

Τα οικονομικά αδιέξοδα ανάγκασαν τον Ερντογάν να ρίξει γέφυρες προς τις Βρυξέλλες που ο ίδιος μέχρι πρότινος αμφισβητούσε και εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον της Ε.Ε. Τις τελευταίες ημέρες και για να αποφύγει το ενδεχόμενο των κυρώσεων αποφάσισε να φορέσει το ευρωπαϊκό του κοστούμι και άρχισε τα τηλέφωνα και τις τηλεδιασκέψεις με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν και το Σαρλ Μισέλ. "Ο πρόεδρος μας είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν και στο τέλος του μήνα οι δυο πρόεδροι της Ε.Ε θα επισκεφθούν την Τουρκία. Για την προετοιμασία αυτής της επίσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών μας θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Υπάρχει το έδαφος για τη δημιουργία θετικού κλίματος" τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Το ίδιο έπραξε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που συνομιλεί με τον Ζοζέ Μπορέλ ενώ θα δει σήμερα τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε ανάμεσα στους οποίους θα είναι και ο Έλληνας διπλωμάτης, αμέσως μετά θα συναντηθεί μαζί τους και ο Τούρκος πρόεδρος δείχνοντας τα συνεχή ανοίγματα που κάνει η Άγκυρα προς την δύση.

Rafale και 12 μίλια στη Βουλή

Στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες δύο νομοσχέδια που έχουν άμεση σχέση με τα εθνικά θέματα και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας συζητείται η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. "Υλοποιείται με αυτό τον τρόπο μια απόφαση ιστορικής σημασίας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) που στόχο έχει την άμεση ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση