Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρώνει η κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ροδόπη - Σοβαρά προβλήματα και απεγκλωβισμοί [Βίντεο-Εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 20:15 Σαρώνει η κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ροδόπη - Σοβαρά προβλήματα και απεγκλωβισμοί [Βίντεο-Εικόνες]

Απο τη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας. Σοβαρά προβλήματα από την μεγάλη ποσότητα νερού. Απεγκλώβισαν μαθητές με μπουλντόζα.

Απο την Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει σχεδόν το σύνολο της χώρας τα επόμενα 24ωρα, έχοντας προκαλέσει καταστροφές σε Εβρο και Ροδόπη όπου εκκενώθηκαν χωριά, ενω η Πυροσβεστική προχώρησε και σε απεγκλωβισμούς.

Σοβαρά προβλήματα από την μεγάλη ποσότητα νερού αντιμετώπισαν οι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιτέα, Τριφύλλι, Πόρος, Αγνάντια, 'Ανθεια, Λουτρά, Απαλός και Νέα Χιλή. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, δήλωσε ότι διαπιστώνονται μικροαποκλεισμοί σε οικισμούς του δήμου, ωστόσο με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Απεγκλώβισαν μαθητές με μπουλντόζα

Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό μαθητών, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη γιατί ζητήθηκε από τους γονείς να μην προσέλθουν για την παραλαβή των παιδιών προς αποφυγήν ατυχήματος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδύνευσαν τα παιδιά. Σύμφωνα με το e-evros, οι μαθητές από το σχολείου του Απαλού, το οποίο έχει πλημμυρίσει, μεταφέρθηκαν με μπουλντόζα του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σαρώνει η κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ροδόπη - Σοβαρά προβλήματα και απεγκλωβισμοί [Βίντεο-Εικόνες]

Επιχείρηση διάσωσης 4 λαθρομεταναστών που ήταν κρυμμένοι σε ένα μικρό οικίσκο του δασαρχείου Σουφλίου στον κάμπο του Μικρού Δερείου και όταν πλημμύρισε όλη η περιοχή εγκλωβίστηκαν εκεί, στήθηκε από τον Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους άνδρες της 4ης ΕΜΑΚ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το Νομό, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Δήμο Ορεστιάδας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Κουφόβουνο-Μεταξάδες, Φυλάκιο προς Ρίζια, Δίκαια- Δίλοφο- Πάλη- Πεντάλοφο, Πύργο-Ορεστιάδα, Κυπρίνο-Θεραπειό, Ευγενικό-Βρυσσικά, ενώ στον Δήμο Σουφλίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Μάνδρα-Μικρό Δέρειο. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον Προβατώνα μέχρι τη Δαδιά, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα διεξάγεται με δυσκολία.

Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, στην ορεινή κοίτη του Ερυθροποτάμου, η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού, ήτοι Αλεποχωρίου, Μεταξάδων, Λάδης, Ευγενικού, Μάνης, Καρωτής, Ελληνοχωρίου, Κυανής και Διδυμοτείχου, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισής του.

Σε επιφυλάκη για αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών 'Αρδα και Έβρου

Αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών 'Αρδα και Έβρου, κατόπιν της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, αναμένεται, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, βάσει της σημερινής Ρηματικής Διακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, το όριο του κίτρινου συναγερμού αναμένεται να περάσει η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο, στην πόλη Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, σήμερα κατά τις βραδινές ώρες και του πορτοκαλί συναγερμού αύριο κατά τις νυχτερινές ώρες, με μεγάλη πιθανότητα οι ποσότητες των υδάτων να υπερβούν τα 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των φραγμάτων της γείτονος, ήδη στο φράγμα "Κάρντζαλι" αγγίζει το 87,8%, στο "Στουντέν Κλάντενετς", το 86,6% και στο "Ιβαήλοβγκραντ", το 75,6%. Στην διακοίνωση επισημαίνεται ότι "παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι δυνατόν σε συνθήκες δυναμικής μετεωρολογικής κατάστασης, εντός των επόμενων 72 ωρών, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του "Ιβαήλοβγκραντ" να φτάσει και να ξεπεράσει τα 300 κμ ανά δευτερόλεπτο".

Ροδόπη: Πλημμύρισε ο κάμπος

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε οικισμούς και οδικό δίκτυο η έντονη βροχόπτωση από το βράδυ της Δευτέρας.

Εκτεταμένα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην ανατολική Ροδόπη καθώς ο όγκος νερού που κατέβηκε που κατέβηκε από τα βουνά ήταν πρωτοφανής.

1

Το χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών πλημμύρισε, η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μέστης – Σαπών διακόπηκε λόγω υπερχείλισης υδάτων, πλημμύρες παρατηρούνται σε Αμάραντα, Φιλύρα και άλλους οικισμούς ενώ στο χωριό Λοφάριο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών εκκενώθηκαν σπίτια. Άνδρες της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν απεγκλωβισμούς κατοίκων και ζώων ενώ στήθηκε επιχείρηση διάσωσης κτηνοτρόφου στην Αρίσβη με βάρκα.

1

Η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου διεξάγεται με δυσκολία ενώ υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής στο ύψος του "Καρανίκτερε".

Τρίκαλα: Μεγάλη αύξηση των υδάτων στον Πηνειό, καταπτώσεις βράχων

Μεγάλη αύξηση των υδάτων στην ευρεία κοίτη του Πηνειού ποταμού στην περιοχή των Μεγάλων Καλυβιών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες από τις έντονες βροχοπτώσεις, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Η γέφυρα του Πηνειού στο Διαλεκτό έκλεισε προληπτικά, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας, καθώς και η επ. οδός Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων – Μαγούλας Καρδίτσας από τα νερά του Πάμισου. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα από το drone του trikalaola.gr που κατέγραψε από τις γέφυρες της Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας και της Ε65.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση ορεινών περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, που είχαν προκληθεί από τις πτώσεις δένδρων στα καλώδια, έχουν αποκατασταθεί, ενώ 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενεργούν σε σημεία που έχουν προκληθεί καταστροφές στο οδικό δίκτυο κυρίως από καταπτώσεις βράχων.

Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Καρδίτσα: Προβλήματα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

1

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, EvrosNews, TrikalaOla, KarditsaLive, fonirodopis

πηγή: thetoc.gr