Ανοίγει τη Δευτέρα η αγορά με click away και click in shop - Στο τραπέζι η εξαίρεση των "κόκκινων" περιοχών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 09:13 Ανοίγει τη Δευτέρα η αγορά με click away και click in shop - Στο τραπέζι η εξαίρεση των "κόκκινων" περιοχών (φωτο intime)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής, που έκλεισαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο δεν αποκλείεται αυτό να μην ισχύσει στις "κόκκινες" περιοχές.

Η σχετικά καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας αυξάνει συνεχώς τις πιθανότητες για το άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και θα έχουν στα χέρια τους τα τελευταία στοιχεία.

Η κυβέρνηση θέλει το άνοιγμα της αγοράς, καθώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία λόγω των συνεχόμενων lockdown, ολοένα και χειροτερεύει. Εκείνο όμως που προέχει και τονίζει συνεχώς το Μαξίμου είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και για αυτό τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι ειδικοί.

Όπως είχε αναφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα το TheTOC.gr, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν διχασμένα για το αν θα έπρεπε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια ή το λιανεμπόριο. Από την στιγμή που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα δύο μαζί καθώς θα αυξάνονταν κατακόρυφα η κινητικότητα, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο "μπρα ντε φερ" που όλα δείχνουν πως κερδισμένα θα βγουν τα καταστήματα.

"Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την άποψη ότι σιγά σιγά πρέπει να ανοίξουν όλοι οι τομείς της οικονομίας.

Ένας ακόμη παράγοντας που φέρνει πιο κοντά στο άνοιγμα το λιανεμπόριο είναι το γεγονός πως δεν μπορεί να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο για την Γ΄ Λυκείου καθώς το σενάριο αυτό ήταν στο τραπέζι λόγω των πανελληνίων εξετάσεων που θα δώσουν οι μαθητές. "Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο να λειτουργήσει μόνη της η Γ’ Λυκείου, καθώς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και στην Α’ και την Β’ Λυκείου", τόνισε στον Real FM η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

"Click away" και "click in shop"

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα οι πληροφορίες τότε το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με την γνωστή μέθοδο click away, ενώ πιθανότατα για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και το "click in shop". Ένα μέτρο που αφορά κυρίως τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καθώς το clickaway έφερε ελάχιστα αποτελέσματα σε σχέση με άλλους κλάδους του εμπορίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ραντεβού του καταναλωτή εντός του καταστήματος προκειμένου να δοκιμάσει το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει. Η επίσκεψη στο κατάστημα θα κλείνεται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά και μόνο όταν έχει κλειστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία και η ώρα θα μπορεί να μπαίνει στο κατάστημα στο οποίο θα τηρούνται όλα τα αυστηρά μέτρα που απαιτούνται και αφορούν κυρίως τις δοκιμές ρούχων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής, που έκλεισαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δύσκολο το άνοιγμα στις "κόκκινες" περιοχές

Εάν οι λοιμωξιολόγοι ανάψουν το "πράσινο φως" για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τότε δεν αποκλείεται αυτό να μην ισχύσει για όλες τις περιοχές. Μπορεί τα δημοτικά σχολεία να άνοιξαν οριζόντια, ωστόσο το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι τελείως διαφορετικό λόγω της αύξησης της κινητικότητας.

Είναι πολύ πιθανό να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές, εκεί δηλαδή που είναι αυστηρότερο το lockdown. Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί μετά τις εικόνες συγχρωτισμού που σημειώθηκαν κατά την εορταστική περίοδο.

Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων σημειώνοντας πως η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνη των Χριστουγέννων αλλά τόνισε πως τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ειδικοί. "Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που όλο αυτό το διάστημα έχει δεχθεί τις διαμαρτυρίες των εμπόρων και των καταστηματαρχών που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να βρίσκονται πλέον σε δεινή οικονομική θέση. "Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων".

Πηγές: ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση