Σκάνδαλο Folli Follie: Η ανάκριση τελείωσε - Το "μπαλάκι" στη Βουλή για τις αναφορές σε "πολιτικούς συμμάχους"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 10:56 Σκάνδαλο Folli Follie: Η ανάκριση τελείωσε - Το "μπαλάκι" στη Βουλή για τις αναφορές σε "πολιτικούς συμμάχους"

Επόμενη στάση... Βουλή για το τρένο των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Folli Follie. Απο το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη στάση του για τους κ.κ. Φλαμπουράρη, Χαρίτση και Αραχωβίτη, θα κριθεί εν πολλοίς η εξέλιξη της υπόθεσης για τυχόν πολιτικές διαστάσεις στο οικονομικό σκάνδαλο, όπως γράφει το Capital.gr.

Δεδομένου μάλιστα ότι η ανάκριση για την κυρίως υπόθεση κλείνει, απομένει από τη Βουλή να αποφασίσει ενώ εκκρεμεί η ποινική έρευνα σε επίπεδο εισαγγελίας για τον Μάκη Μπαλαούρα και όσα αναφέρονται στα email του επικεφαλής ασφαλείας της εταιρίας. Ανοιχτή βέβαια παραμένει και η έρευνα για τυχόν ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ως γνωστόν ανασύρθηκε από το αρχείο.

Ολοκληρώθηκε

Την ίδια στιγμή ενώ οι αποκαλύψεις για την κίνηση αντιπερισπασμού του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για διάθεση των μετοχών του στο Δημόσιο, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, η ανάκριση για το βασικό μέρος της έρευνας και τα οικονομικά πεπραγμένα του συνόλου των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, ολοκληρώνεται οριστικά με την κλήση των δικηγόρων των 29 κατηγορουμένων να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης.

Με την υπογραφή του πέρατος της ανάκρισης από τους συνηγόρους η δικογραφία χιλιάδων σελίδων θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα που θα κάνει την πρότασή του επί της ενοχής και τυχόν παραπομπής των κατηγορουμένων και θα εισάγει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο.

Το Συμβούλιο μέσα στους επόμενους μήνες, θα αποφασίσει (με βούλευμα) πόσοι και ποιοι από τους κατηγορουμένους θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες.

Αιτήματα αποφυλάκισης

Από την πλευρά των δυο βασικών κατηγορουμένων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, φαίνεται από τα αναφερόμενα στις συμπληρωματικές απολογίες τους πως ήδη προετοιμάζουν αιτήσεις αποφυλάκισης. Βέβαια ήδη έχει απορριφθεί ένα σχετικό αίτημα του ιού Κοστολιούτσου, Τζώρτζη.

Τι μένει ανοιχτό

Ο φάκελος που παραμένει ανοιχτός πάντως είναι αυτος που θα περάσει στα χέρια του εθνικού Κοινοβουλίου για τυχόν ευθύνες της προηγουμένης κυβέρνησης και δη των πρωην υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλεξη Χαρίτση , σχετικά με την ύπαρξη αναφορών σε σχετικά έγγραφα και ηλεκτρονική αλληλογραφία για "προσπάθεια συγκάλυψης” της έρευνας της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Folli Follie.

O φάκελος που στέλνει η εισαγγελέα αμελλητί (δηλαδή χωρις αξιολόγηση) όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα στη Βουλή αφορά τους δύο πρώην Υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση.

Το διαβιβαστικό και οι δυο βουλευτές

Ο εισαγγελέας στο σχετικό διαβιβαστικό αναφέρει ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ' άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από Υπουργούς, Βουλευτή και φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα η εισαγγελία ζητεί από τη Βουλή να αποφανθεί για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται όπως και των δύο πρώην Υπουργών στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και του προφυλακισμένου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Αντίθετα η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται άδεια για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα καθώς το γεγονός ότι δεν είναι πλέον βουλευτής δίνει το νομικό δικαίωμα της έρευνας άνευ αδείας της Βουλής.

Για τον κ. Μπαλαούρα ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Η έρευνα αφορά και στους ιδρυτές της εταιρείας και στον διευθυντή ασφαλείας που φέρονται να είχαν γνώση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων περί "ισχυρών συμμάχων του ομίλου".

Ανοιχτή βέβαια παραμένει και η έρευνα για τυχόν ευθύνες της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μετά από καταγγελίες επενδυτών η οποία είχε τεθεί στο αρχείο στις αρχές Δεκεμβρίου. Πλέον μετά την ανάσυρση της η υπόθεση είναι εκ νέου ανοιχτή.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση