Κακοκαιρία Λέανδρος: Στην κατάψυξη όλη η χώρα – Που θα χιονίσει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 22:35 Κακοκαιρία Λέανδρος: Στην κατάψυξη όλη η χώρα – Που θα χιονίσει

Η κακοκαιρία Λέανδρος έχει φέρει κρύο, χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα η χώρα θα βρεθεί τις επόμενες ώρες σε άκρως χειμωνιάτικο κλοιό, με χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα, ωστόσο θα θα κάνει παγωνιά σε όλη τη χώρα , με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το 0 μέσα στο σαββατοκύριακο.

Πιο αναλυτικά την Παρασκευή, τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο με πρόσκαιρες καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο. Οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα μετατοπιστούν στα νότια, και θα εξασθενήσουν.

Το απόγευμα όμως μια νέα διαταραχή από τα δυτικά , από το νότιο Ιόνιο, θα φέρει τις βραδινές κυρίως ώρες, βροχές ή χιονόνερο στα ηπειρωτικά, Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στο νότιο Ιόνιο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο , με πρόσκαιρες καταιγίδες στα πιο παραθαλάσσια, χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι σε περαιτέρω πτώση, 5-6 βαθμούς στα βόρεια, -1 η μέγιστη στη δυτική Μακεδονία, στους 7-12 βαθμούς στα νοτιότερα ηπειρωτικά και 15 στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στα πελάγη βορειοδυτικοί. Στο Ιόνιο 5-7 μποφόρ και στο Αιγαίο θα φυσάει δυνατός βοριάς μέχρι 7 και τοπικά 8 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι, και βαθμιαία θα υποχωρήσουν.

Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές το πρωί και τοπικές χιονοπτώσεις στα βδ ορεινά-ημιορεινά του νομού τη νύχτα. Η θερμοκρασία από 4-9 με βοριάδες 4-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Προς το ξημέρωμα τις επόμενης μέρας θα χιονίσει σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία από -1-4 και οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και το πρωί 7 μποφόρ.

Το Σάββατο στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν , με τσουχτερό κρύο και στα βόρεια ολικό παγετό. Ο χιονιάς θα επηρεάσει τα κεντρικά και νότια, με χιόνια στα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βροχές στα πεδινά και στα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία σε πτώση το μεσημέρι 4-8 στα ηπειρωτικά και 10-15 στο Αιγαίο και οι άνεμοι βόρειοι στα πελάγη 5-7 μποφόρ.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στα ηπειρωτικά, βροχές προβλέπονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, και χιόνια στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, στο ΒΑ Αιγαίο και στα ορεινά της Κρήτης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με τις ελάχιστες το πρωί στη δυτική Μακεδονία στους -15C, και οι άνεμοι βόρειοι 5-7 μποφόρ.

Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πάρνηθα

Χιόνι και πυκνή ομίχλη σκέπασαν την κορυφή της Πάρνηθας. Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στις πλαγιές του βουνού. Μετά το τελεφερίκ το κρύο είναι τσουχτερό.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους εδώ στην Πάρνηθα, με τον Λέανδρο να έχει φροντίσει να ρίξει τη θερμοκρασία αισθητά.

Το ορειβατικό Καταφύγιο στο Μπάφι είναι κάτασπρο ενώ μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν οι θερμοκρασίες πέσουν ακόμη περισσότερο.

Στο χωριό Σαμαρίνα στα Γρεβενά το χιόνι που έπεφτε όλη τη νύχτα σκέπασε τους δρόμους και τα αυτοκίνητα.

Πυκνή χιονόπτωση και στη Φλώρινα. Στα ορεινά, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς, στο ύψος της Βίγλας η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία ενώ περισσότερα από 30 μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Με απόφαση του Δήμου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά σήμερα.

Στην Κοζάνη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους -7 βαθμούς Κελσίου. Η χιονόπτωση ήταν τόσο πυκνή που μέσα σε λίγα λεπτά το έστρωσε στις αυλές των σπιτιών.

Στο Μέτσοβο ο υδράργυρος βούτηξε στους -6 βαθμούς Κελσίου. Το χωριό Μηλιά ντύθηκε στα λευκά όπως και οι περισσότεροι επαρχιακοί δρόμοι.

Η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προειδοποιεί για καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις και παγετό.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων τέθηκε ο Δήμος Αθηναίων. Με ανακοίνωσή του ανοίγει δομές και χώρους όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν και να προστατευθούν από το κρύο.

Θερμαινόμενοι χώροι θα λειτουργήσουν και στον Πειραιά έως την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται σε περίπτωση επιδείνωσης της κακοκαιρίας και μετά τις 18 του μηνός θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση