Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλιο κορvνοϊού: Ταυτόχρονα σε όλους οι εμβολιασμοί στα νησιά με 1000 κατοίκους και κάτω

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 20:23 Εμβόλιο κορvνοϊού: Ταυτόχρονα σε όλους οι εμβολιασμοί στα νησιά με 1000 κατοίκους και κάτω

Οι 5 διευκρινίσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους για τη διαδικασία του εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια. Δεν προκαλεί ανησυχία η προσωρινή μείωση της διάθεσης από τη Pfizer.

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των κρατών που κάνουν την καλύτερη διαχείριση των δόσεων που έχουν παραλάβει, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Όπως τόνισε ακόμη, τις επόμενες μέρες θα έχουν φτάσει εμβόλια σε 31 νησιά της χώρας, ενώ για τα μικρά νησιά με λιγότερους από 1000 κατοίκους, το σχέδιο προβλέπει τον εμβολιασμό τους ταυτόχρονα ανεξάρτητα ηλικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από τις 27/12/2020 έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου 84.831 πολίτες ήτοι το 0,77% του πληθυσμού. Σήμερα, δεύτερη μέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, πάνω από 6000 πολίτες άνω των 85 ετών έχουν λάβει το εμβόλιο, ενώ έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για τις δυο δόσεις. Τα 126.975 αφορούν την πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας και το νωρίτερο που μπορεί να κλειστεί ένα ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες. Ο λόγος αφορά στον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.

Σήμερα παραλάβαμε 49.160 δόσεις εμβολίων της Pfizer οι οποίες ήταν μειωμένες όπως είχε ενημερώσει η εταιρεία, όμως έχει επίσης δεσμευτεί ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν την επόμενη εβδομάδα κι έτσι θα πραδοθούν όλες οι δόσεις που έχουν προαγοραστεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

"Ο προγραμματισμός που κάνουμε έχει εξασφαλίσει και τη δεύτερη δόση, ενώ από 20/1/2021 επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θα αυξάνονται και τα εμβολιαστικά κέντρα και αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 1000. Επίσης έχουμε και άλλες λύσεις, όπως τα "μέγα" εμβολιαστικά κέντρα ενώ αν χρειαστεί θα υπάρχει και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους προχώρησε ακόμη και σε 5 διευκρινίσεις:

1. Αν ένας πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα πρέπει να απαντήσει στο sms που λαμβάνει ώστε να επιβεβαιώσει το ραντεβού του. Αν δεν επιβεβαιώσει, δεν χάνει τη σειρά του αλλά θα πρέπει να κλείσει μετά ραντεβού μέσω της πλατφόρμας.

2. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα στην πλατφόρμα ο πολίτης μπορεί να αλλάξει τον Ταχυδρομικό Κώδικα ώστε να επιλέγει κέντρο που το εξυπηρετεί καλύτερα.

3. Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του μπορεί να το κάνει το αργότερο 72 ώρες πριν.

4. Αν κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού του, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού όμως μετά από 1 μήνα. Αυτό γίνεται ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητες να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου.

5. Σύντομα θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Σε εκείνα με πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους οι εμβολιασμοί θα γίνονται ταυτόχρονα σε όλους τους κατοίκους.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι οι βασικές ιδιότητες των εμβολίων όταν αξιολογούνται είναι η ανοσογονικότητα, δηλαδή η ικανότητα να παρέχουν εξουδετερωτικά αντισώματα, η αποτελεσματικότητα, δηλαδή να προστατεύουν το άτομο και τρίτον η ασφάλεια ήτοι η προστασία από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στις κλινικές μελέτες που ελέγχονται αυτά τα τρία στοιχεία, συμμετέχουν 30-40 χιλιάδες ανά κλινική μελέτη. Τα εμβόλια έχουν το εξής χαρακτηριστικό: συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους ο έλεγχος, ώστε να ανιχνευτεί ακόμη και η πιο σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια η οποία μπορεί να είναι μία περίπτωση στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι οι θάνατοι ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν στην Νορβηγία, δεν σχετίοζνται με τον εμβολιασμό ενώ προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με ερωτήματα των πολιτών. Ειδικότερα

1. Στο ερώτημα αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο, τόνισε ότι είναι πέρα για πέρα λανθασμένη αυτή η υπόθεση. Το μόριο mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Αν νοσήσει κάποιος που εμβολιάστηκε σημαίνει ότι είχε ήδη μολυνθεί.

2. Στο αν το εμβόλιο μπορεί να θετικοποιεί το μοριακό ή το rapid τεστ και πάλι η απάντηση είναι κάθετα αρνητική

3. Επίσης εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί για κορονοϊό ή θα εμβολιαστεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκκοκου θα πρέπει να γίνονται 15 μέρες πριν ή μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού.

πηγή: newsit.gr