Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Την επομένη εβδομάδα οι πληρωμές - Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 09:13 Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Την επομένη εβδομάδα οι πληρωμές - Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις (φωτο intime)

Όπως ήταν αναμενόμενο ο αριθμός αυτών που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, αφού η εφαρμογή έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα, υποβλήθηκαν συνολικά 732.967 αιτήσεις, αριθμός ρεκόρ. Μόνο στις τελευταίες 24 ώρες υποβλήθηκαν περίπου 80.000 αιτήσεις.

Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι κατά 60% και πλέον υψηλότερος από αυτούς που συμμετείχαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, που είχαν δηλώσει συμμετοχή 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Από σήμερα (20.01.2021) το πρωί ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους, αφού η διαδικασία θα είναι διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη επιστρεπτέα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θα στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά τα στοιχεία των αιτήσεων με τους τζίρους που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να διαμορφωθεί ο αλγόριθμος ο οποίος με βάση τον οποίο θα επιλεγούν οι δικαιούχοι και θα καθοριστεί το ύψος του φθηνού κρατικού δανείου που θα λάβει κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας.

Βέβαια να σημειωθεί ότι το γεγονός πως εκδήλωσαν ενδιαφέρον 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν σημαίνει ότι θα ενισχυθούν όλοι. Εκτιμάται ότι αρκετοί θα είναι εκείνοι που τελικά θα «κοπούν» από το σύστημα διότι δεν θα εκπληρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ενώ ο αλγόριθμος θα ενσωματώνει τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι με τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάντως σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο όριο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ

Το δεύτερο στάδιο θα αρχίσει να ξετυλίγεται την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα myBusisnessSupport. Την φορά αυτή, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να αποδεχθούν το ποσό του κρατικού δανείου που θα λάβουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.  Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τρίτη και από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ανοίξει τον Μάρτιο και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Παρά το ρεκόρ αιτήσεων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.  Το Επιμελητήριο είχε επισημάνει το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με επιστολή του  στις αρχές του μήνα και είχε ζητήσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021.

Το μοναδικό που τελικά έγινε, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση η οποία και έληξε χθες (19/1/2021), αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους όπως αναφέρει το ΕΕΑ. Μάλιστα θεωρεί προσχηματική την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε και πως το  πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση