ΑΠΘ: Βροχή οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις γνωστού καθηγητή - Πώς εκβίαζε τις φοιτήτριες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 09:20 ΑΠΘ: Βροχή οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις γνωστού καθηγητή - Πώς εκβίαζε τις φοιτήτριες (φωτο intime)

Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσε "τσουνάμι" καταγγελιών για καθηγητή του ΑΠΘ - Τι περιγράφουν οι φοιτήτριες, τι απαντά ο ίδιος.

Σοκ έχει προκαλέσει ο καταιγισμός καταγγελιών από φοιτήτριες του ΑΠΘ, που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις από καθηγητή του πανεπιστημίου.

Πρώην φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας έγραψε στην ομάδα του facebook ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ, καταγγέλλοντας καθηγητή του τμήματος για σεξουαλική παρενόχληση και εκδικητική συμπεριφορά.

"Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι".

"Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω "καθηγητής" επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο "άνθρωπος" μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη", έγραψε μεταξύ άλλων.

Η καταγγελία της έφερε ένα κύμα συμπαράστασης και σχόλια από άλλες γυναίκες που περιέγραψαν τις δραματικές εμπειρίες με τον εν λόγω καθηγητή.

Μία από αυτές μίλησε στην κάμερα του ΑΝΤ1. "Υπήρξε μια ευθεία σεξουαλική επίθεση την οποία εγώ μεν αναχαίτισα πολύ επιθετικά, αλλά υπήρξαν πάρα πολλές κοπέλες που υπέφεραν για πάρα πολλά χρόνια από την στάση του", τόνισε.

"Θεωρώ ότι οι πάντες γνώριζαν και εγώ προσωπικά το είχα καταγγείλει", πρόσθεσε.

Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης", είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. Επιτέλους σπάει ένα απόστημα είπε.

"Άκουγα φήμες μέχρι που έπεσα θύμα εγώ"

"Είχα ακούσει φήμες για τον συγκεκριμένο μέχρι που αποτέλεσα θύμα και εγώ. Έχασα την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους" αποκαλύπτει η Ηρώ Καραπαναγιώτου, πρώην φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, που δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση. Μιλώντας στο GrTimes, η Ηρώ βρήκε το θάρρος και 23 χρονιά μετά σπάει τη σιωπή της.

"Το συζητούσα με τους ανθρώπους στο κοντινό μου περιβάλλον. Ήταν κάτι που υπήρχε. Είχα απευθυνθεί και στον πρόεδρο του τμήματος. Είχαν φτάσει στα αυτιά μου και άλλα περιστατικά. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι" αναφέρει. Δεν είχε μπει νωρίτερα στη διαδικασία να κάνει δημόσια την εμπειρία της. Η Σοφία ήταν η αφορμή. "Πλέον, απέχω από τη σχολή, έχω πτυχίο, μεταπτυχιακό. Δεν βρίσκομαι εκεί. Ο μόνος τρόπος να το επικοινωνήσω με ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει πλέον από τη σχολή και ξέρουν, ήταν η ομάδα στο Facebook. Το έκανα συνειδητά υπό πλήρη επίγνωση.

Ήμουν προσεκτική, δεν κατηγορώ κάποιον χωρίς να έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση γιατί το Facebook μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Ήταν ο μόνος τρόπος να καταθέσω αυτό που μου συνέβη. Διάβασα τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, και σοκαρίστηκα με το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές κοπέλες που είχαν βιώσει το ίδιο και με τις οποίες δεν είχε τύχει ποτέ να μιλήσουμε γι’ αυτό" περιγράφει.

Αυτός είναι ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ [Βίντεο]

"Ένιωσα τη μεγαλύτερη πικρία στη ζωή μου" υποστηρίζει μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, δηλώνοντας πικραμένος και σαστισμένος για το τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του.

"Σε άλλες περιπτώσεις θα έλεγα νιώθω αγανάκτηση αλλά για ένα παιδί που το νιώθεις σαν δικό σου παιδί νιώθεις πικρία. Νιώθεις ότι είναι αχαριστία αυτό το πράγμα που κάνουν" τόνισε, ενώ αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως θυμάται αμυδρά την φοιτήτρια που τον κατήγγειλε.

"Τη θυμάμαι. Έτσι πολύ αμυδρά τη θυμάμαι. Τόσα παιδιά που περνούν από το γραφείο μου δεν μπορώ να θυμηθώ. Ήρθε από το γραφείο μου το γραπτό της ήταν πολύ κακό μου είπε να την περάσω με το βαθμό αυτό και της είπα δεν μπορώ να την περάσω και έφυγε. Έκτοτε δεν την ξαναείδα" τονίζει.

Παράλληλα, δηλώνει συντετριμμένος από το μπαράζ εξελίξεων που στοχοποιούν τον ίδιο αλλά και την οικογένεια του. "Τι να πω ότι δεν κοιμήθηκα το βράδυ; Τι θα πουν τα παιδιά μου; Θα σκέφτονται αυτόν είχαμε πρότυπο;" προσθέτει.

Ο καθηγητής που συνταξιοδοτήθηκε το 2016 υποστηρίζει πως η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοιχτή για όλους τους φοιτητές. "Παρερμήνευσαν την επιθυμία μου να βοηθήσω. Φοβόντουσαν κάποιες κοπέλες να μην τις δουν να μπαίνουν στο γραφείο μου και τις πουν γλειφτράκια. Από στόμα σε στόμα κάποιες είχαν κόμπιασμα μέχρι που κατάλαβαν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα" λέει στην κάμερα του LIVE NEWS.

Είχε ακούσει, όπως λέει, κατά καιρούς τις φήμες για το πρόσωπό του, αλλά ουδέποτε του ζητήθηκε από την πρυτανεία να δώσει εξηγήσεις.

"Ας παρουσιαστεί μπροστά μου-αν μπορεί- να μου πει τι της είπα γιατί τι της έκανα δεν υπάρχει περίπτωση να αποδείξει ή να πει ότι την ακούμπησα ούτε στο χέρι δεν ακούμπησα" συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πηγές: GRtimes, Mega, thetoc.gr, ΕΡΤ, ΑΝΤ1

Προσαρμοσμένη αναζήτηση