Κορωνοϊός: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για γυμνάσια και λύκεια – Οι σκέψεις για εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 22:21 Κορωνοϊός: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για γυμνάσια και λύκεια – Οι σκέψεις για εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού

Την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα γυμνάσια και τα λύκεια περιμένει η κυβέρνηση. Τι εξετάζεται για κυνήγι, εστίαση και μετακινήσεις από νομό σε νομό. Τι θα συμβεί με τα χιονοδρομικά κέντρα.

Κυβερνητική σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με τα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων και εξετάζεται η επιστροφή στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή θα θέσει αυτό το θέμα στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ υπάρχει κι ένα παράθυρο για δύο ακόμα μικρά «ανοίγματα» από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Το πρώτο είναι η επαναλειτουργία των πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών και το δεύτερο να επιτραπεί και το κυνήγι εντός νομού, χωρίς διαπεριφερειακή μετακίνηση και με περιορισμό στα άτομα.

Σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι μετακινήσεις εκτός νομού και όπως αναφέρουν στον ΣΚΑΪ κυβερνητικά στελέχη, πριν τις 8 Φεβρουαρίου δε θα έχουμε απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον χειμερινό τουρισμό και συγκεκριμένα τα χιονοδρομικά κέντρα.

Εξετάζεται το σενάριο πως ίσως ανοίξουν στις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί το επόμενο δεκαήμερο. Για την εστίαση δεν υπάρχει θέμα επαναλειτουργίας πριν από το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Προβληματίζουν τα ενεργά κρούσματα και η μέση ηλικία τους

Σε ένα καλό σημείο και καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 5-54 και 65 έως 74 ετών.

Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση και επανέλαβε την παράκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας.

Σημείωσε ότι από τους 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Πρόσθεσε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, 59% στην Αττική, 57% στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο “φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που είναι ο εμβολιασμός”, είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών, γι’ αυτό προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση