Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για άνοιγμα σχολείων και... μετά χιονοδρομικά και εστίαση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 09:38 Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για άνοιγμα σχολείων και... μετά χιονοδρομικά και εστίαση (φωτο intime)

Στην επιτροπή των ειδικών περνά σήμερα η σκυτάλη, προκειμένου να διερευνηθεί ο ακριβής χρόνος αλλά και ο τρόπος επαναλειτουργίας των γυμνασίων και των λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Την προσοχή τους στη συνεδρίαση θα έχουν εστιασμένη οι γονείς, οι δάσκαλοι αλλά και οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια όλης της χώρας τόσο τα μέσης εκπαίδευσης όσο και των ξένων γλωσσών.

Το ζητούμενο είναι να φανεί αν θα εφαρμοστεί και πάλι η συνταγή της άνοιξης όταν η επαναλειτουργία των σχολείων συνοδεύτηκε και από το "πράσινο φως" για να γίνουν δια ζώσης μαθήματα και στα φροντιστήρια. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ακολουθήσει τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης, όμως η διαπίστωση που έκανε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για "ανάγκη ισότιμης πρόσβασης των μαθητών στη γνώση καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιουργεί τις δικές της ανισότητες, συνιστούν σημαντικούς λόγους για την επανεκκίνηση της λειτουργίας σχολείων και λυκείων".

Το πιθανότερο είναι ότι η ημερομηνία επαναλειτουργίας της μέσης εκπαίδευσης θα είναι η 1η Φεβρουαρίου, ανάλογα βέβαια και με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα συλλεγούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εκτός από τη συζήτηση για τα σχολεία και τα φροντιστήρια, αναμένεται να γίνει πλήρης αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής. Οι εικόνες από τις ουρές έξω από τα καταστήματα δημιουργούν ανησυχία αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ) τηρούνται κανονικά.

Ωστόσο, το κρίσιμο crash test θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο. Με καλές καιρικές συνθήκες, γενναία ποσοστά εκπτώσεων και τα καταστήματα ανοικτά και την Κυριακή, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για πολυκοσμία και το "στοίχημα" είναι να μην υπάρξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να δημιουργηθεί ο "χώρος" για το άνοιγμα και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης πάντως, δεν θα προσέλθουν με "άδεια χέρια" στην συνεδρίαση όσον αφορά στις εισηγήσεις για περαιτέρω απελευθέρωση. Θα πέσει στο τραπέζι το άνοιγμα των καταστημάτων του ΟΠΑΠ για να επιστρέψουν στις δουλειές τους ακόμη 20.000 άνθρωποι εγκαταλείποντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 534 ευρώ. Εκτός από την επαναλειτουργία με το αυστηρότερο όριο του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ, είναι πιθανό να ανάψει το πράσινο φως μόνο για εξυπηρέτηση των πελατών με… ραντεβού. Το πώς αυτό θα υλοποιηθεί για τον στοιχηματισμό, μένει να φανεί στην πράξη. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι δεν θα επιτραπεί η μαζική είσοδος εντός των καταστημάτων ούτε ο συνωστισμός έξω από αυτό από ανθρώπους που θα παρακολουθούν εξελίξεις ποδοσφαιρικών αγώνων ή τις οθόνες του ΚΙΝΟ.

Για τα χιονοδρομικά κέντρα και την εστίαση έστω και με "τραπεζάκια έξω", δεν αναμένεται να γίνει καμία συζήτηση. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν όμως από το υπουργείο Οικονομικών για όλες τις δραστηριότητες που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές μετά τις 18 Ιανουαρίου.

Με ειδική προσαρμογή στην υπουργική απόφαση της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, αναμένεται να δοθεί μια έξτρα οικονομική ενίσχυση. Το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί στην πράξη, θα φανεί ενδεχομένως και εντός της ημέρες καθώς η υπουργική απόφαση που καθορίζει πόσα χρήματα θα λάβει η κάθε επιχείρηση, έχει μπει στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ προκειμένου να υπολογιστεί -μεταξύ άλλων- και το τελικό δημοσιονομικό κόστος που δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 1,5 δις. ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr