Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Project manager για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 16:53 Μητσοτάκης: Project manager για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Την ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων επισήμανε ως βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το εν λόγω υπουργείο και συναντήθηκε με την πολιτική του ηγεσία, Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα οριστεί σύντομα project manager που θα ασχοληθεί σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για το θέμα.

«Πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται και αφορούν συγκεκριμένα:

– Στη μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021

– Στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας.

– Στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση.

– Στη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, καθώς το Υπουργείο απέκτησε για πρώτη φορά στη χώρα μας υφυπουργό γι’ αυτά τα ζητήματα.

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα θέμα βαρόμετρο, το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση, είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. «Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες του υπουργείου, που θα συνδυαστούν με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις: Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, και το νομοσχέδιο για την κατάρτιση.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις είναι εκπλήρωση βασικής προγραμματικής δέσμευσης της ΝΔ, όπως και το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, προκειμένου το σύστημα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Το Υπουργείο βρέθηκε, και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία. Είμαστε στο Υπουργείο το οποίο κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους και καλείται τώρα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η απασχόληση από τη μία και η κοινωνική συνοχή από την άλλη αποτελούν και τους δύο κύριους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε δε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους πιο αδύναμους στη διάρκεια της πανδημίας. «Η Πολιτεία κλήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αναλάβει επί μήνες την αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής επειδή το ίδιο το κράτος αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία και το 2020 παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον 18μηνο απολογισμό του έργου στο Υπουργείο Εργασίας, στάθηκε τέλος ιδιαίτερα στην «στον δύσκολο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ για τις ψηφιακές συντάξεις, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμβληματική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οποία γίνεται πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.