Η ώρα των διερευνητικών: Χαμηλές προσδοκίες από την Αθήνα - Κρίσιμη η πρώτη επαφή για τις προθέσεις της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 09:21 Η ώρα των διερευνητικών: Χαμηλές προσδοκίες από την Αθήνα - Κρίσιμη η πρώτη επαφή για τις προθέσεις της Τουρκίας

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

Μετά από πέντε χρόνια Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να ξεκινήσει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική αποστολή έφτασε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών.

Στην Αθήνα μπορεί να χαρακτηρίζουν θετική την επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο οι προσδοκίες τους για το αποτέλεσμα είναι χαμηλές, λόγω κυρίως της στάσης της Άγκυρας που δεν δείχνει να επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς που υπάρχει με την χώρα μας.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για την διερεύνηση θεμάτων που θα συζητηθούν. Δηλαδή οι δύο χώρες να συμφωνήσουν για την ατζέντα των συνομιλίων για την οποία ήδη διαφωνούν. Η Αθήνα έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

"Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα", τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα πρόσωπα

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που γνωρίζει άριστα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ έχει πάρει μέρος σε παλαιότερες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, μαζί του είναι ο εν ενεργεία διπλωμάτης, Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Απέναντι τους θα βρίσκονται ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έχει εμπειρία των διερευνητικών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία επιχειρούσε να παρακάμψει ή να υποβαθμίσει τις διερευνητικές επαφές με στόχο να αναβαθμίσει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι προσκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Δένδια και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος, στην Αλβανία και του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο και οι δύο κινήσεις δεν είχαν την ανταπόκριση που ανέμεναν από την Άγκυρα καθώς η ελληνική πλευρά παράπεμψε τις συναντήσεις για το μέλλον καθώς θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στις συνομιλίες, παρά το γεγονός πως διαφωνεί με την ελληνική ατζέντα, με στόχο να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο και την Σύνοδο Κορυφής. Η Άγκυρα έχει κάνει ήδη ανοίγματα τόσο προς στις Βρυξέλλες αλλά και σε χώρες της Ε.Ε όπως την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία με στόχο να αποφύγει τις κυρώσεις και να δείξει πως δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Μία ενδεχόμενη αποχώρηση από τις διερευνητικές θα έστελνε λάθος μηνύματα προς τους "27" ενόψει της Συνόδου Κορυφής και αυτό δεν το επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν μετά και τις κυρώσεις που έχει δεχθεί από τις ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση των S400.

Στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στις διερευνητικές

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες που θα συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, ωστόσο το μυαλό του θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και τις διερευνητικές επαφές. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο περιθώριο της συνόδου σημαντικές συναντήσεις με τον Επίτροπο για τα θέματα γειτονίας και διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αλλά και με τον Ζοζέ Μπορέλ.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ. Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί από τον Νίκο Δένδια δεν θεωρούνται τυχαία καθώς ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πρώτη μέρα των διερευνητικών επαφών. "Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία" ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αντίθετος ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στελέχη που πρόσκεινται στην Καραμανλική πτέρυγα τάσσονται κατά της προσφυγής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αντίθεση του και για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών "Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Να σας το πω αλλιώς. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνο αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πως; Με ισχυρές συμμαχίες για τις οποίες ευτυχώς υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επίλυση των διαφορών στην Χάγη είπε: "Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια εμείς με συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα, αλλά και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά και δε διαφωνώ μόνο εγώ έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα".

Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

Την χώρα μας επισκέπτεται σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο θα υπογράψουν την σύμβαση για την προμήθεια των 18 Rafale ενισχύοντας σημαντικά την αεράμυνα της χώρα μας. Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί τον Ιούλιο στην Τανάγρα. Μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα μας θα παραλάβει 6 ακόμα Rafale ενώ τα δύο επόμενα χρόνια θα έρθουν τα υπόλοιπα 12. Το απόγευμα η Φλοράνς Παρλί θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση