Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 09:31 Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας (φωτο intime)

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας.

Μέσα στην ημέρα δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση με τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε επαγγελματία ως επιστρεπτέα προκαταβολή. Από τις περίπου 730.000 αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν περίπου οι 500.000 και οι καταβολές θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη.

Από σήμερα το επίδομα θέρμανσης

Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο, αναμένεται να δημοσιευτεί και η απόφαση για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης. Το καλό νέο είναι ότι θα λάβουν χρήματα περίπου 700.000 καταναλωτές. Το κακό νέο είναι ότι δεν θα είναι πολλά. Με το "ποσό βάσης" στην περιοχή των 250-300 ευρώ, οι περισσότεροι καταναλωτές -με εξαίρεση αυτούς που βρίσκονται στις βόρειες και ορεινές περιοχές, θα εισπράξουν λιγότερα από 150-200 ευρώ για την φετινή χειμερινή σεζόν.

Τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξουν νέα και για το υπόλοιπο του δώρου Χριστουγέννων που πρέπει να καταβάλλει το κράτος σε όσους παρέμειναν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο. Οι δικαιούχοι θα βρουν στους λογαριασμούς τους, ποσά της τάξεως των 70-80 ευρώ.

Καταβολές 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Αν προστεθούν τα 1,5 δις. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα 100 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης που για πρώτη φορά θα δοθεί ακόμη και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν ξύλα (τα περισσότερα θα αποδοθούν μέχρι την Παρασκευή αλλά θα υπάρξει και δεύτερος γύρος πληρωμών) αλλά και τα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ που είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων, οι καταβολές από το δημόσιο αυτής της εβδομάδας θα ανέλθουν στα 1,7 δις. ευρώ.

Υπάρχει όμως και η αντίστροφη πορεία του χρήματος. Αυτή από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το κράτος. Το 2021 ξεκινάει με ένα "βουνό" υποχρεώσεων. Τέλος της εβδομάδας πρέπει να πληρωθούν:

1. Ο φόρος εισοδήματος. Καταβάλλεται η 7η από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με προϋπολογισμό περίπου 400 εκατ. ευρώ.

2. Ο ΕΝΦΙΑ. Είναι η προτελευταία δόση με τη συνολική επιβάρυνση να φτάνει επίσης στα 500 εκατ. ευρώ.

3. Ο ΦΠΑ. Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με μεγάλη αγωνία τα ευρήματα από τις δηλώσεις του Ιανουαρίου καθώς αυτές θα ενσωματώνουν όλη την πορεία της αγοράς για το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Παρά το lockdown πάντως, εκτιμάται ότι από τις δηλώσεις θα γεννηθεί μια υποχρέωση της τάξεως του 1 δις. ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση