Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Παρών και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 12:13 Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Παρών και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Ο Ιμπραήμ Καλίν υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή - Τι σηματοδοτεί αυτό για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου - Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας και οι «παγίδες» που θα επιχειρήσει να στήσει η Άγκυρα.

Στις 11 το πρωί ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη ο νέος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο 61ος γύρος εκκινεί από εκεί που είχε σταματήσει, το 2016, όταν η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και όχι στο ξενοδοχείο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτσίγες, διευθυντής Αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ. Στις διερευνητικές συμμετέχει επίσης ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή -γεγονός ενδεικτικό και της σημασίας που αποδίδει η Άγκυρα στις διερευνητικές.

Ενα μεγάλο ερώτημα είναι αν οι διερευνητικές επαφές της Δευτέρας ανάμεσα στην ελληνική διπλωματική αποστολή των πρέσβεων Παύλου Αποστολίδη και Αλέξανδρου Κουγιού και την τουρκική διαπραγματευτική αποστολή των Σεντάτ Ονάλ και Τσαγατάι Ερτσίγες θα παραμείνουν μυστικές και θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα που είχε συμφωνηθεί μέχρι το 2016.

Και αυτό διότι θεωρείται πιθανό η Αγκυρα να επιχειρήσει να εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά αποκαλύπτοντας επιλεκτικά θέματα που τέθησαν ατύπως με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί το περιθώριο ελιγμών της Αθήνας ή ακόμη και να οδηγηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση διακοπής των συνομιλιών. «Οι Τούρκοι ενεργούν μακροπρόθεσμα. Τώρα αισθάνονται ότι χάνουν την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη στο πεδίο», παρατηρεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» λίγες ώρες πριν από τις διερευνητικές.

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας έπειτα από πέντε χρόνια θα έχει έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα βολιδοσκόπησης προθέσεων. Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο οδήγησε τις δύο κυβερνήσεις στην επανάληψη των ήδη γνωστών θέσεών τους: η Αθήνα υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για επέκταση των χωρικών της υδάτων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της «σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει» και η Αγκυρα, διά στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι «στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας», άρα πιθανή αύξηση του πλάτους της ελληνικής χωρικής θάλασσας στο Αιγαίο θεωρείται casus belli -δηλαδή αιτία πολέμου- από την τουρκική πλευρά.

Πηγές: ΕΡΤ, protothema.gr