Εμβολιασμός κορωνοϊού: Κινείται σύμφωνα με το σχέδιο, τονίζει το Υπ. Υγείας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 19:06 Εμβολιασμός κορωνοϊού: Κινείται σύμφωνα με το σχέδιο, τονίζει το Υπ. Υγείας

Συνολικά 2,4 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα 'χει λάβει η χώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση

Περιορισμένη θεωρείται η επίπτωση της μείωσης της παραγωγής των εμβολίων από τη Pfizer στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, όμως εντονότερη είναι η επίπτωση από τη μείωση των εμβολίων της AstraZeneca. Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε λάβει από τη Pfizer 1,145 εκατομμύρια δόσεις, 240 χιλιάδες από τη Moderna και 740 χιλιάδες από την AstraZeneca, ήτοι σύνολο περίπου 2,4 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 177.377 εμβολιασμοί και μάλιστα σήμερα σημειώθηκε ρεκόρ με 19.989. Οι 169.456 που έχουν εμβολιαστεί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και οι υπόλοιποι έχουν λάβει και τη δεύτερη. Τα δε ραντεβού που έχουν κλειστεί για τις επόμενες μέρες είναι 649 χιλιάδες, με τα 245 χιλιάδες να αφορούν στην πρώτη δόση και 404 χιλιάδες τη δεύτερη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τις 16 χιλιάδες εμβολιασμούς τη μέρα και με βάση και τους σημερινούς εμβολιασμούς η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 390 εμβολιαστικά κέντρα, στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας».

«Τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα της διαθεσιμότητας των εμβολίων» επανέλαβε ακόμα μια φορά ο κ. Θεμιστοκλέους. «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβολιαστικά κέντρα» μέσω του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανάλογα προς την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων. Τόνισε ακόμη ότι η χώρα προχωρά στον εμβολιασμό του πληθυσμού εφόσον έχει εξασφαλίσει και τη δεύτερη δόση για κάθε πολίτη.

Περισσότεροι από 70.000 ηλικιωμένοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες σημείωσε κατά την ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

"Ο εμβολιασμός έχει δύο φάσεις: της πρώτης δόσης και της δεύτερης. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει τα αντισώματα στο 52%, που δημιουργούνται σιγά σιγά μέχρι την 15η μέρα μετά τον εμβολιασμό. Αν ορισμένοι θεωρήσουν ότι με την πρώτη δόση τελείωσε, κάνουν λάθος. Μετά δε από 21 ημέρες είναι αναγκαίο να γίνεται η δεύτερη δόσεις χωρίς καθυστερήσεις, ώστε το άτομο να λάβει το διαβατήριο για την ανοσία του".

Σχετικά με τις συζητήσεις σε διάφορες χώρες για τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που θα γίνεται η δεύτερη δόση όπως για 4, 6 ή 12 εβδομάδων η καθηγήτρια τόνισε ότι εμάς δεν μας αντιπροσωπεύει και ότι θα ακολουθήσουμε τα όσα προβλέπει η κλινική μελέτη.

"Υπάρχει το παράθυρο για τη λοίμωξη ενός ατόμου ειδικά στις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται μετά τη 12η μέρα. Πάντως αν κάποιος μολυνθεί, η δόση που έχει κάνει θα τον βοηθήσει ώστε να μην νοσήσει βαριά. Η δεύτερη δόση θα γίνει μετά την ανάρρωση.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση