Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Αυτά είναι τα ποσά που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 09:42 Επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Αυτά είναι τα ποσά που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή

Από 80 έως 465 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα λάβουν τα διχίλιαρα και τετραχίλιαρα της επιστρεπτέας – ξεχασμένο δώρο Χριστουγέννων 70 ευρώ σε 650.000 εργαζόμενους.

"Κλείδωσαν" τα ποσά που θα βρείτε στον τραπεζικό λογαριασμό σας μέχρι την Παρασκευή. Με τη δημοσίευση της απόφασης για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης -ορίστηκε βασικό ποσό 220 ευρώ αλλά μην βιαστείτε να προεξοφλήσετε ότι αυτά θα είναι τα χρήματα που θα πάρετε- με την οριστικοποίηση της "συνταγής" για τον υπολογισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και την επικείμενη έκδοση της εγκυκλίου για την καταβολή της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων, είναι πλέον εφικτό να υπολογιστεί το τι δικαιούται ο καθένας.

Οι τελικές αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις περιέχουν ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις. Στο επίδομα θέρμανσης, δεν εντοπίζεται ούτε ένας που να δικαιούται το μέγιστο επίδομα των 650 ευρώ καθώς ακόμη και στο Βελούχι -την περιοχή που βάσει της ΕΜΥ επικρατούν οι δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες- μια τετραμελής οικογένεια δεν θα εισπράξει περισσότερα από 425 ευρώ. Αντίθετα, θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα νοικοκυριά που θα περιοριστούν στο ελάχιστο των 80 ευρώ.

Ποιο κάτω δεν έχει. Κάθε εργαζόμενος που έμεινε σε αναστολή και τον Δεκέμβριο, θα εισπράξει έως το τέλος του μήνα επιπλέον 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων. Όσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, "μοιράζει" 1000 ευρώ σε όλους ανεξάρτητα από τα πόσα πήραν στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (αρκεί να εμφανίζουν μείωση εσόδων 20% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου) και περισσότερα στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και σήμερα.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας ή του γυμναστηρίου, θα λάβει 2000 ευρώ αν απασχολεί έως 5 άτομα προσωπικό και 4000 ευρώ αν απασχολεί από 5 άτομα προσωπικό και πάνω. Κανένας δεν θα λάβει δε περισσότερα από 100.000 ευρώ που είναι και το νέο ανώτατο πλαφόν.

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης, χρειάζεται να κάνετε μια μαθηματική πράξη. Θα πολλαπλασιάσετε το ποσό των 220 ευρώ επί τον συντελεστή που αναλογεί στην περιοχή σας ο οποίος με τη σειρά του είναι διαφορετικός ανάλογα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα.

Θα βρείτε τον συντελεστή στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται εδώ στο συνημμένο αρχείο. Οι κωδικοί κυμαίνονται από 0,12 και φτάνουν στο 1,62. Έτσι, ένα νοικοκυριό χωρίς παιδιά, μπορεί να λάβει από 80 ευρώ (δεν έχει χαμηλότερο ποσό) έως και 356 ευρώ αν δεν έχει παιδιά ενώ στο μέγιστο όριο (το οποίο ισχύει για πολύ λίγες και ορεινές περιοχές) το όριο προσαυξάνεται κατά 10% ανάλογα με τον αριθμό του κάθε παιδιού. Να σημειωθεί ότι φέτος, προστέθηκαν στον κατάλογο των δικαιούχων 130.000 καταναλωτές με διαφορετικό καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης (κυρίως το φυσικό αέριο).

Δώρο Χριστουγέννων

Όσοι παρέμειναν σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο, θα εισπράξουν επιπλέον 70 ευρώ ως αναλογία δώρου Χριστουγέννων υπό την προϋπόθεση ότι έμειναν σε αναστολή για ολόκληρο τον Δεκέμβριο. Το ύψος του μισθού δεν παίζει κανέναν ρόλο. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός γίνεται επί της βάσης των 534 ευρώ, όλοι θα λάβουν τα 534 ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η συνταγή είναι η εξής: Όλοι θα λάβουν κατ’ ελάχιστο 1000 ευρώ ή το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο αφαιρουμένης όμως της ενίσχυσης της 4ηςφάσης αν αυτή φυσικά είναι μεγαλύτερη. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ, θα λάβουν είτε 2000 ευρώ (αν απασχολούν έως 5 άτομα προσωπικό) είτε έως 4000 ευρώ (αν απασχολούν πάνω από 5 άτομα προσωπικό). Κανείς δεν θα λάβει περισσότερα από 100.000 ευρώ. Οι κωδικοί δραστηριότητας που οδηγούν στα 2000αρα και στα 4000αρα είναι οι εξής:


Πηγή: thetoc.gr