Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Μπεκατώρου: Η κόρη μου είπε "μαμά τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω δεν θα φοβάμαι πια" [βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 09:59 Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Μπεκατώρου: Η κόρη μου είπε "μαμά τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω δεν θα φοβάμαι πια" [βίντεο]

Συγκλόνισε η εξομολόγηση της Μπεκατώρου για το τραύμα του βιασμού της και την εξομολόγηση στα παιδιά της.

Η Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε με την εξομολογητική συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου, όταν μίλησε για την εμπειρία του βιασμού της αλλά και για την απόφαση να κάνει την εξομολόγηση και στα παιδιά της. Περιέγραψε με ειλικρίνεια και ανοιχτά την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησής της από τη στιγμή που το βίωσε μέχρι σήμερα.

Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, εξήγησε τους λόγους που την ανάγκασαν να μιλήσει ανοιχτά για την δυσάρεστη εμπειρία της, το 1998, και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης του βιασμού της κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πριν την εκμεταλλευτεί.

Η δυσφορία που την ακολούθησε για χρόνια

"Το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει τα πρώτα χρόνια αυτό το συμβάν από μέσα μου. Προσπάθησα να αφοσιωθώ στο άθλημά μου. Συνειδητοποίησα πως επειδή άργησα να το δημοσιοποιήσω, δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες" είπε.

"Υπήρξε ένα συναίσθημα δυσφορίας που δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Ήταν σαν να έλεγα ψέματα στον εαυτό μου, πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να το διαχειριστώ. Όταν άκουσα όμως από έναν πατέρα πως κάποιος από την ομοσπονδία αποπλανεί παιδιά, ένοιωσα πως είχα μεγάλη ευθύνη να μιλήσω. Μετά, και με αφορμή την αγωγή που έγινε στον Κακλαμανάκη, βγήκαμε όλοι οι αθλητές να μιλήσουμε και να πάμε στη δικαιοσύνη", επισήμανε.

Πως αιφνιδιάστηκε από τον παράγοντα

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε και στον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά, περιγράφοντας πώς την αιφνιδίασε η συμπεριφορά του, καθώς είχε φροντίσει να αποκτήσει οικειότητα μαζί της.

"Οι άνθρωποι που συνήθως προβαίνουν σε τέτοιες άρρωστες συμπεριφορές είναι αυτοί που ήδη έχουν αποκτήσει μία οικειότητα με τα θύματα και αυτά δεν έχουν καμία άμυνα απέναντί τους. Δεν το περιμένουν, δεν μπορούν να το φανταστούν. Δεν το περίμενα κι εγώ ποτέ από αυτόν", ανέφερε για τον άνδρα που κατηγορεί πως την κακοποίησε σεξουαλικά, και τον οποίο είχε περιγράψει σαν "πατρική φιγούρα", στον εισαγγελέα τον περασμένο Νοέμβριο.

Όταν τον συνάντησε ξανά, ο εν λόγω παράγοντας προσπάθησε να την πείσει, όπως είπε, πως δεν υπήρξε βιασμός, μη δείχνοντας ίχνος μεταμέλειας. "Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτός ο άνθρωπος να μην κάνει σε άλλο κορίτσι τέτοιο κακό" τόνισε.

Δεν είναι μόνο η 11χρονη

Σοκάρει η μαρτυρία της ότι δεν είναι μόνο αυτή και η 11χρονη ιστιοπλόος- για την οποία κατέθεσε στον εισαγγελέα, οδηγώντας στη σύλληψη του τότε προπονητή της ανήλικης- που είχαν ανάλογη εμπειρία και πρότεινε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής τέτοιων αδικημάτων, καθώς τα θύματα δυσκολεύονται να μιλήσουν άμεσα. Παροτρύνοντάς παράλληλα να τα καταγγέλλουν αμέσως στις αρχές.

Η συζήτηση με τα παιδιά της

"Συζήτησα με τα παιδιά μου πριν το καταγγείλω. Ο γιος μου βρίσκεται στην προεφηβεία, οπότε έχει κάποιες ανησυχίες στο θέμα το σεξουαλικό, αλλά έπρεπε να του εξηγήσω πώς έχουν τα κακώς κείμενα, τι μπορεί να συμβεί και πως πρέπει να προσέχουμε. Να του εξηγήσω πως έχουμε το δικαίωμα να λέμε "όχι" και πρέπει να το φωνάζουμε", είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

"Στην αρχή, δεν περίμενα την αντίδρασή του και κάπως με στεναχώρησε. Μου είπε "μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό και δεν θα μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο". Στεναχωρήθηκα και δεν του είπα τίποτα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι πρέπει να του μιλήσω, όπως πρέπει και όλοι οι γονείς να μιλήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά τους, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία".

"Του εξήγησα ότι εφόσον εγώ έχω υποστεί αυτή τη βία δεν μπορώ να φοβάμαι να μιλήσω. Τόσα χρόνια φοβόμουν. Ήρθε η ώρα να μιλήσω για να σώσω άλλα παιδιά και ότι πιστεύω ότι με αυτή η κίνηση θα μπορέσω να αποτρέψω αντίστοιχες ενέργειες και να δώσω κουράγιο σε όσες γυναίκες το έχουν υποστεί να μιλήσουν", συμπλήρωσε η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας.

"Όταν πήρε διάσταση το θέμα και ο γιος μου άκουγε περισσότερο στην τηλεόραση, το κατάλαβε και συνειδητοποίησε ότι είναι για το καλό. Η δε κόρη μου, κάποια στιγμή γύρισε και μου είπε "μαμά τώρα νιώθω ότι όταν μεγαλώσω δε θα φοβάμαι πια. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα", κατέληξε η Σοφία Μπεκατώρου.

Δείτε το βίντεο:

Πηγές: thetoc.gr, ANT1