Την Πέμπτη η οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 16:22 Την Πέμπτη η οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων (φωτο intime)

"Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη και θα τα αξιολογήσουμε τα επόμενα βήματα" δήλωσε για το άνοιγμα των σχολείων ο Π. Αρκουμανέας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Πέμπτης θα κρίνουν το άνοιγμα ή μη των γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερόμενος στα σχολεία ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι "θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα".

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι "περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα".

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι την Παρασκευή αναμένεται να συνεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι μια μέρα κρίσιμων αποφάσεων.

Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων

Νωρίτερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 να αλλάξει η μέχρι σήμερα ειλημμένη απόφαση για τα σχολεία, αν τα πράγματα χειροτερέψουν τονίζοντας ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο Καθηγητής δεν απέκλεισε ούτε την λήψη νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο."

Ο κ. Γώγος εξήγησε ακόμη ότι "τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά".

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε και εκείνος το ενδεχόμενο η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών να "μπλοκάρει" το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα κορονοϊού.

"Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή", είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού "οι μαθητές Λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά τη διασπορά της νόσου".

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου "ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα".

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΝΤ1, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση