Μάνα και γιος που πέθαναν είχαν 380 εικόνες ιστορικής αξίας στο σπίτι τους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 18:53 Μάνα και γιος που πέθαναν είχαν 380 εικόνες ιστορικής αξίας στο σπίτι τους

Μία εκ των εικόνων εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων ενώ οι υπόλοιπες εικόνες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για την χρονολόγησή τους

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, εντόπισαν έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία σε περιοχή της Δράμας, πλήθος θρησκευτικών εικόνων και εκκλησιαστικών ειδών.

Μάνα και γιος που πέθαναν είχαν 380 εικόνες ιστορικής αξίας στο σπίτι τους
 

Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες χθες, παρουσία δικαστικού λειτουργού διενεργήθηκε έρευνα σε οικία, οι ένοικοι της οποίας (μάνα και γιος) έχουν αποβιώσει, στο εσωτερικό της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν θρησκευτικές εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα, εκ των οποίων, μία εικόνα από τρίπτυχο εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Ένα Ευαγγέλιο, μία Σύνοψη, δύο στέφανα γάμου και δύο σταυροί χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Μάνα και γιος που πέθαναν είχαν 380 εικόνες ιστορικής αξίας στο σπίτι τους
 

Μέρος των κατασχεθέντων αποδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για εξέταση και τελική αρχαιολογική και εμπορική εκτίμηση, ενώ για τα υπόλοιπα αντικείμενα θα διερευνηθεί η προέλευσή τους. Το σχετικό προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση