Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο - Ποια θέματα είναι στην ατζέντα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 09:51 Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο - Ποια θέματα είναι στην ατζέντα

Αγωνία για μεταλλάξεις και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών - «Κλειδώνουν» οι αλλαγές για τις εκλογές των ΟΤΑ - Η φαρμακευτική κάνναβη στο επίκεντρο.

Υπό το κλίμα της έκδηλης κυβερνητικής ανησυχίας για την διαχείριση του δεύτερου κύματος πανδημίας συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα τις 11.00 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Και μπορεί η ατζέντα να εστιάζεται στην προώθηση του νομοθετικού έργου, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και τις δραματικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων μετατοπίζουν το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου το οποίο επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο μέτωπα: υγειονομική κρίση και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το σχέδιο νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής αλλά και του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 43%. Το ακριβές ποσοστό θα «κλειδώσει» κατά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ είχαν προηγηθεί επαφές του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με την ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, στον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ πρόκειται να ενταχθεί κατώτατο εκλογικό όριο για την είσοδο δημοτικών συνδυασμών στα συμβούλια. Η εισήγηση προβλέπει κατώτατο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο το 3%, προκειμένου να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εθνικές εκλογές.

Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, γεγονός που θα τροφοδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, είναι τα εξής:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών:

α) Διενέργεια Γενικών Απογραφών 2021, β) Επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γ) Κρατική αρωγή, δ) Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ε) Προσχώρηση στις τακτικές διαδικασίες του IMF

Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών:

α) Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, β) Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης

Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψηφίων οδηγών

Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: α) Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA, β) Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, γ) Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, δ) Λέσχες φιλάθλων, ε) Άλλες διατάξεις

Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την επιλογή Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση