Έτσι «κοκκίνισε» η Μύκονος: συγκεντρώσεις ντόπιων σε σπίτια και πήγαινε έλα εργατών από Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 16:43 Έτσι «κοκκίνισε» η Μύκονος: συγκεντρώσεις ντόπιων σε σπίτια και πήγαινε έλα εργατών από Αθήνα

Πως έφτασε η Μύκονος σε δεινή επιδημιολογική κατάσταση εξηγούν στο newsit.gr ο δήμαρχος και ο πρόεδρος εστίασης και διασκέδασης του νησιού.

Μια από τις περιοχές που κοκκίνισαν χθες στο νέο επιδημιολογικό χάρτη που «κόβει» τη χώρα στα δύο, εκτός από την αναμενόμενη Αττική, ήταν κι η Μύκονος. Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος εστίασης και διασκέδασης του νησιού μιλούν στο newsit.gr για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Από 21 έως 29 Ιανουαρίου στο νησί της Μυκόνου καταγράφηκαν 27 κρούσματα. Και μπορεί αυτό το νούμερο να μην λέει πολλά δεδομένων και των λίγων τεστ που γίνονται, όμως χθες, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, τα κρούσματα ανά 100.000 άτομα έφταναν τα 39, 47 (μια ημέρα πριν ήταν στο 49, 34), τα υψηλότερα στην επικράτεια μετά από αυτά της Αττικής.

Ο δήμαρχος του νησιού Κουκάς Κωνσταντίνος παραδέχεται ότι η διασπορά του ιού στο νησί είναι μεγάλη και εξηγεί ότι η αιτία της έξαρσης είναι διπλή. «Έχουμε συνεχώς νέα κρούσματα, αυτή είναι η πραγματικότητα» μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: «ο κόσμος δεν είναι συνεπής στην τήρηση των μέτρων. Οι ντόπιοι κάνουν συχνά μικροκαλέσματα, δηλαδή μαζεύονται 20 άτομα σε ένα σπίτι. Δεν είναι πάρτι σαν αυτά που βλέπαμε το καλοκαίρι, με εισιτήρια κτλ. Είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως στην επαρχία, με τις γιορτές, τα γενέθλια κ.τ.λ. Εγώ το θεωρώ κακό. Κάποιοι λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων, αλλά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την ελληνική επαρχία».

Στην ερώτηση του τι κάνει η αστυνομία για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ο κος Κουκάς παραδέχεται πως ο έλεγχος μέσα στα σπίτια δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όπως λέει ο ίδιος: «η αστυνομία προσπαθεί πάρα πολύ και το τελευταίο διάστημα κάνει εντατικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, αλλά μέσα στο σπίτι του καθενός δεν μπορεί να μπει η αστυνομία, το καταλαβαίνετε».

Όπως πάντως σημειώνει ο ίδιος, η άνοδος των κρουσμάτων οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες. « Στη Μύκονο υπάρχει μια έντονη ροή επισκεπτών από την Αθήνα. Αυτή την εποχή υπάρχει ένταση της οικοδομικής δραστηριότητας και έτσι έρχονται διαρκώς συνεργεία με οικοδόμους από την πρωτεύουσα. Είναι μια έντονη κινητικότητα αυτή και μάλιστα μια κινητικότητα που προέρχεται από την Αθήνα, η οποία έχει πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα».

«Νομίζουν ότι μεταξύ τους δεν θα κολλήσουν»

Για μια κουλτούρα χαλαρότητας και ψευδαίσθησης ότι οι συντοπίτες σε ένα μικρό μέρος δεν μπορούν να κολλήσουν ο ένας τον άλλο, μας μίλησε και ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος εστίασης και διασκέδασης του νησιού. Όπως λέει ο ίδιος: « Στην επαρχία τα ήθη και τα έθιμα, η συγκέντρωση στις ονομαστικές γιορτές και η παρέα μεταξύ των ντόπιων ήταν πάντα σε προτεραιότητα. Η Μύκονος είναι ένα μεγάλο χωριό και έτσι την αντιλαμβάνονται και οι ντόπιοι, οι οποίοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι μεταξύ τους δεν θα κολλήσουν εύκολα. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο».

Τι μέτρα ισχύουν στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου:

1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop)

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση