Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιωάννινα: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροπλάνου και του χειριστή του

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 19:48 Ιωάννινα: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροπλάνου και του χειριστή του

Άκαρπες είναι έως τώρα οι έρευνες - Συνεχίζονται μόνο με τις εναέριες δυνάμεις για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροπλάνου στα Ιωάννινα.

Άκαρπες είναι έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του χειριστή του εκπαιδευτικού αεροπλάνου, του οποίου το στίγμα αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου.

Το σκοτάδι και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, χαμηλή νέφωση, ομίχλη και βροχή, έχουν ως αποτέλεσμα την διακοπή των ερευνών από τις επίγειες δυνάμεις.

Πριν σταματήσουν οι έρευνες, δυνάμεις της ΕΜΑΚ χτένισαν ορισμένα εξαιρετικά δύσβατα σημεία, που σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν θεωρηθεί ως πιθανά για την πτώση του αεροσκάφους.

Από την έρευνα δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος. Έτσι οι δυνάμεις επέστρεψαν στη βάση τους, για να συνεχίσουν από νωρίς το πρωί επανεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει το epiruspost.gr.

Η έρευνα ξεκίνησε από την περιοχή των Μηλιωτάδων και εξελίχθηκε σε Γρεβενίτι, Διπόταμο, Μανασσή και Καλουτά.

Παράλληλα με τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών, κινήθηκε ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα C-130.

Οι έρευνες γίνονται από 3 διαφορετικά σημεία, με βάση το τελευταίο στίγμα που δόθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Μηλιωτάδων.

Το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε 5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του αερολιμένα Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μονοκινητήριο διθέσιο πολιτικό αεροσκάφος, με έναν επιβαίνοντα, της σχολής "Egnatia Aviation" με έδρα την Καβάλα, το οποίο απογειώθηκε από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα και επιστροφή στην Κοζάνη, χωρίς να έχει προγραμματισμένη προσγείωση στο τοπικό αεροδρόμιο.

Ιωάννινα: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροπλάνου και του χειριστή του
Τελευταία επικοινωνία με τον πιλότο στις 12:28

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος είχε την τελευταία επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Ιωαννίνων στις 12:28. Βρισκόταν πέντε ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου.

Από την ώρα εκείνη κάθε επικοινωνία διακόπηκε, χωρίς ο πιλότος να αναφέρει τίποτα για τεχνικό πρόβλημα ή βλάβη.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αργά το απόγευμα αναφέρει: "Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το αεροσκάφος υπό νηολόγηση SXABP που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κοζάνης στις 11:20 τοπική ώρα, αγνοείται. Η διαδικασία έρευνας και διάσωσης έχει ενεργοποιηθεί".

Η κινητοποίηση που έγινε όταν χάθηκε το στίγμα του ελικοπτέρου ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε τοπικό επίπεδο.

Πηγή: epiruspost.gr