Πάτρα: Σκάνδαλο με τα κρούσματα στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" - Υγειονομικοί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και κόλλησαν κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 09:33 Πάτρα: Σκάνδαλο με τα κρούσματα στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" - Υγειονομικοί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και κόλλησαν κορωνοϊό

Δυσαρέσκεια από τη Μαρία Θεοδωρίδου για το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας - "Δεύτερη ευκαιρία" ζητά η ΠΟΕΔΗΝ.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα που προέκυψε με τη διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο υγειονομικό προσωπικό.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό γιατρών και νοσηλευτών δεν εμβολιάστηκε μαζί με τους υγειονομικούς όλης της χώρας και ο ιός βρήκε πρόσφορο έδαφος να μπει στο νοσοκομείο και να διασπαρεί. Κάτι που επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας". Μάλιστα, σημείωσε ότι το ποσοστό του προσωπικού που εμβολιάστηκε είναι εξαιρετικά χαμηλό.

"Είτε από αμέλεια είτε από δυσπιστία είτε από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί να εμβολιαστούν", τόνισε.

"Ελπίζω ότι αυτό που έγινε στην Πάτρα δεν αφορά κι άλλο νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντα υπάρχει περιθώριο, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να κάνουν το εμβόλιο στο χώρο που εργάζονται" ανέφερε. "Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι η παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" εδώ δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι -μα όλοι- να επωφεληθούμε από το "δώρο" που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο", κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το περιστατικό την αφορμή να σκεφτούν ξανά τη στάση τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Να υπενθυμιστεί ότι στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" επιβεβαιώθηκαν 11 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Απίστευτες καταγγελίες για τον θάνατο της 44χρονης μητέρας - "Κόλλησε στο νοσοκομείο"

Ερωτηματικά και μάλιστα πολλά προκαλεί ο θάνατος της 44χρονης Πατρινής από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας". Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η άτυχη γυναίκα έπασχε από χρόνια λεμφογενή λευχαιμία. Πριν από 21 ημέρες νοσηλεύτηκε στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου με πολύ υψηλά λευκά αιμοσφαίρια και πολύ χαμηλό αιματοκρίτη.

Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα το ανοσοποιητικό της οποίας ήταν "αφοπλισμένο" εξαιτίας της πάθησής της νοσηλευόταν σε θάλαμο με άλλα τρία άτομα όπου μπαινόβγαιναν και οι συνοδοί τους. Εκεί κόλλησε τον κορωνοϊό o οποίος και τη σκότωσε με μεγάλη ευκολία εξαιτίας της ασθένειάς της.

"Είναι δυνατόν να βάζεις έναν άνθρωπο με μηδέν ανοσοποιητικό στο ίδιο δωμάτιο με άλλους τρεις και με τους συνοδούς τους σε εποχή κορωνοϊού;" ρωτάνε άτομα του στενού περιβάλλοντός της τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από το θάνατό της καθώς όπως λένε η κατάστασή της υγείας της αντιμετωπιζόταν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και αν δεν κολλούσε κορωνοϊό θα επέστρεφε στο σπίτι της και στο παιδί της.

Η αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ

Η διασπορά στην παθολογική κλινική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έγινε από συνοδούς σε ασθενείς και στη συνέχεια στο προσωπικό.

"Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού είναι σε ποσοστό κάτω του 50%. Ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Μέτρα τώρα. Όποιος εισέρχεται στα νοσοκομεία συνοδός, ασθενής τεστ. Καλή φύλαξη των νοσοκομείων. Όχι ξέφραγο αμπέλι. Οι εργαζόμενοι να κάνουν επιτέλους τακτικά προληπτικά τεστ. Διαφορετικά θα ζήσουμε σύντομα καταστάσεις Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλίας", τονίζει ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννάκος.

Επίσης, αναφέρει ότι όταν είχε ανοίξει η πλατφόρμα και είχε δοθεί προθεσμία πριν ένα μήνα, οι υγειονομικοί είχαν μόλις μερικά 24ωρα για να δηλώσουν αν θέλουν να εμβολιαστούν. Πολλοί έμειναν απ’ έξω είτε λόγω επιφυλακτικότητας είτε πολύ απλά επειδή δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή.

Χωρίς τεστ οι συνοδοί, περίπλοκο το πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους

Το γεγονός ότι δεν γίνονται τεστ στους συνοδούς ασθενών τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας”, Στέλιος Τσόχατζης.

"Αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην πρώτη από τις δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου. Κάθε νοσηλευόμενος πρέπει να έχει ούτως ή άλλως ένα συνοδό μαζί του, ενώ τα επισκεπτήρια για μη Covid περιστατικά, επιτρέπεται κανονικά σε συγκεκριμένες ώρες. Η διασπορά του κορωνοϊού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το πρωτόκολλο για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ στους νοσηλευόμενους είναι περίπλοκο και γίνεται σπάνια, ενώ δεν γίνονται καθόλου τεστ στους συνοδούς και τους επισκέπτες” σημειώνει ο κ. Τσόχατζης, συμπληρώνοντας ότι κάποιοι από αυτούς "ενδεχόμενως να είναι ασυμπτωματικοί”.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση