Επιστροφές φόρων έως και 1.930 ευρώ φέτος σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα - Υπολογίστε το φόρο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 21:14 Επιστροφές φόρων έως και 1.930 ευρώ φέτος σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα - Υπολογίστε το φόρο
Τα εισοδήματα που θα δηλώσουν 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι μειωμένα κατά 30 έως 50%, αλλά επειδή τα επιδόματα που δόθηκαν είναι αφορολόγητα, θα έχουν επιστροφή φόρου

Επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα φέρνουν οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2020,  σε συνδυασμό με το ότι τα επιδόματα που εισέπραξαν είναι αφορολόγητα. Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλουν και η σημαντική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020.

Κατά το τρέχον έτος αναμένεται θεαματική πτώση των εσόδων του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος. Τα περίφημα γενικά και τοπικά lock down που επιβλήθηκαν εντός του προηγουμένου έτους είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 800 και των 534 ευρώ, που έλαβαν από το κράτος

Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες καταβλήθηκαν από το κράτος είναι αφορολόγητες και, ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Υπολογίστε το φόρο για εισοδήματα από κάθε πηγή ΕΔΩ

Κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα - σημαντικά μειωμένα - ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζόμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν φέτος.

Δείτε ακριβώς το φόρο που αναλογεί εδώ:


Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο φορολογητέο μισθό 1.250 ευρώ εργάσθηκε τους 6 από τους 12 μήνες του 2020 ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες η σύμβαση εργασίας του είχε τεθεί σε αναστολή. Τους μήνες που εργάστηκε, στους μισθους που έλαβε, καθώς επίσης και στα επιδόματα εορτών και αδείας που εισέπραξε, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίστηκαν με αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών του σε ετήσιες κατόπιν πολλαπλασιασμού των μηνιαίων αποδοχών του με τον αριθμό 14.
Παρακρατήθηκαν δηλαδή  φόρος εισοδήματος 1.013,14 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 69,14 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.134,14 ευρώ. Όμως, τελικά ο εργαζόμενος αυτός'έλαβε μόνο 10.500 ευρώ, στα οποία αναλογεί φόρος εισοδήματος μόλις 233 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 0 ευρώ. Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος αυτός δικαιούται να πάρει πίσω tην αρνητική διαφορά μεταξύ των παρακρατηθέντων φόρων συνολικού ύψους 1.134,14 ευρώ και του τελικά αναλογούντος φόρου εισοδήματος των 233 ευρώ δηλαδή 849,28 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση