Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πότε κλείνουν ραντεβού οι ομάδες 60 ως 64 και 70 ως 79 ετών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 18:31 Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πότε κλείνουν ραντεβού οι ομάδες 60 ως 64 και 70 ως 79 ετών Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στις ηλικιακές ομάδες 60 – 64 ετών. Δύο ημέρες αργότερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι από 70-79 ετών. Δείτε βίντεο από την ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, 08.02.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 321 κρούσματα -δηλαδή ξανά περισσότερα από τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 80 στην Θεσσαλονίκη.

Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Αφού εξήγησε το γιατί το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, συνέχισε μιλώντας για την παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με την γονιμότητα.

«Τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο» είπε ξεκάθαρα, θέλοντας να αποσαφηνίσει τα πράγματα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

Ανοίγουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες στην πλατφόρμα εμβολιασμού

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό θα «εμπλουτιστεί» τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει για της ηλικίες από 60 – 64 ετών ανοίγει την Τετάρτη 10/02/2021 και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 του μήνα.

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 410.000 εμβολιασμούς

Για τις ηλικίες 75 έως 79 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου.

«Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες», συνέχισε ο ίδιος.

Όπως δήλωσε, υπάρχει ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65. Ωστόσο, όπως τόνισε φαίνεται να παρέχει επαρκή ασφάλεια. Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες.

Πηγή: Newsit.gr