Παρασκήνιο: Πώς φτάσαμε στο σκληρό lockdown της Αττικής - Οι τρεις δείκτες που τρόμαξαν κυβέρνηση και ειδικούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 09:17 Παρασκήνιο: Πώς φτάσαμε στο σκληρό lockdown της Αττικής - Οι τρεις δείκτες που τρόμαξαν κυβέρνηση και ειδικούς

Τρεις ήταν οι βασικοί δείκτες που οδήγησαν την κυβέρνηση και τους ειδικούς στην απόφαση για πιο σκληρά μέτρα στην Αττική.

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων αποτέλεσαν μονόδρομο για την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους προκειμένου να αποφασίσουν την επιβολή ενός σκληρού lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με το που επέστρεψε τη Δευτέρα από το Ισραήλ και με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, είδε πως δεν υπήρχαν περιθώρια για άλλες επιλογές.

Σε κοινή γραμμή με το Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας βγήκε χθες το πρωί στο "Open" και προανήγγειλε την αυστηροποίηση των σκληρών μέτρων. Αμέσως το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που μέχρι εκείνη την στιγμή αγνοούσαν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και άρχισαν να τάσσονται δημόσια υπέρ της επιβολής μιας σκληρής καραντίνας.

Στο "κόκκινο" τρεις δείκτες

Τρία ήταν οι βασικοί δείκτες που οδήγησαν την κυβέρνηση και τους ειδικούς σε αυτή την απόφαση.

Ο πρώτος αφορούσε το σύστημα υγείας που άρχισε να δέχεται ισχυρή πίεση. Το προηγούμενο 24ωρο η αναλογία στα νοσοκομεία της Αττική ήταν δύο εισαγωγές έναντι ενός εξιτηρίου, ενώ συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την χώρα 1900 άτομα. Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνομένων φτάνοντας σε μόλις τέσσερις ημέρες τους 277 από τους 231 που ήταν το Σάββατο. "Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική και από αυτές είναι κατειλημμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%" δήλωσε στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με την έξαρση της πανδημίας που παρουσιάζεται στην Αττική, που χθες καταγράφηκαν 750 κρούσματα σε σύνολο 1526, γεγονός που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για πιο ήπια μέτρα. Το κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα φτάνοντας τα 206 και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 109, ο Δυτικός Τομέας με 108 και ο Πειραιάς με 102 κρούσματα.

Για πρώτη φορά ανησυχία υπήρξε και για την εξάπλωση της πανδημίας στα παιδιά τα οποία μπορεί να μην νοσούν, αλλά μεταδίδουν τον κορονοϊό στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Το ποσοστό στις ηλικίες από 0 έως 9 ετών αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό πώς από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου καταγράφηκαν θετικά 435 παιδιά σε σύνολο 6.676 κρουσμάτων.

Μέτρα για να μην γίνουμε Πορτογαλία

Ο πρωθυπουργός έχοντας πλήρη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και βλέποντας τα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πορτογαλία, πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Αν και τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να οδηγήσει την χώρα άμεσα σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα πριν να είναι αργά. "Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές" είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και στην συνέχεια ζήτησε να συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι με μοναδικό αντικείμενο την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Αττική. Μία σύσκεψη που κράτησε μόλις δύο ώρες επιβεβαιώνοντας της πλήρη ταύτιση των ειδικών με την άποψη του πρωθυπουργού για την επιβολή ενός σκληρού lockdown.

Μετά το lockdown επιστρέφει το "ακορντεόν"

Ο πρωθυπουργός σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα βγήκε ξανά μπροστά επιλέγοντας ο ίδιος να μιλήσει στους πολίτες για αυτή την απόφαση. "Αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο "απαγορευτικό" του Ιανουαρίου".

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως μετά το lockdown θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικά καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σύστημα "ακορντεόν" θα επιστρέψει. "Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά", είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έκανε και αυτοκριτική όσον αφορά τα πισωγυρίσματα για τα μέτρα σε συγκεκριμένους κλάδους. "Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση