Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σε λίγη ώρα - Ποιες περιοχές θα "κοκκινίσουν" - Στο μικροσκόπιο η Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 09:14 Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σε λίγη ώρα - Ποιες περιοχές θα "κοκκινίσουν" - Στο μικροσκόπιο η Θεσσαλονίκη (φωτο intime)

Δεδομένο το σκληρό lockdown για την Αχαΐα - Η ιδιαίτερη περίπτωση της Θεσσαλονίκης - Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι για Εύβοια και Ρέθυμνο.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι κι άλλες περιοχές της χώρας, με μεγάλο πληθυσμό και αρκετά πυκνοκατοικημένες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αχαΐα είναι στην πιο δυσχερή θέση και θεωρείται δεδομένο ότι θα μπει στο σύνολό της στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού, όπου τώρα βρίσκεται μόνο ο Δήμος Πάτρας.

Ανησυχητική είναι η εικόνα τόσο της Θεσσαλονίκης με 129 νέα κρούσματα χθες, όσο και της Αχαΐας με 94.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 10:00, βρίσκονται επίσης η Εύβοια και το Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα η Εύβοια έχει αρχίσει να καταγράφει πολλά κρούσματα σε πολλές περιοχές και αν επιβαρυνθεί η κατάσταση αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αττικής σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία. . Ενδεικτικά, στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, Η Εύβοια κατέγραψε 35 νέα κρούσματα και την Τετάρτη, 57.

Γέμισε η κλινική Covid στο Ρίο - Μπαράζ νέων κρουσμάτων - Επιστολή Δημάρχων στον Χαρδαλιά

Αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις διακομιδές και τη διαχείριση των περιστατικών με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία της Πάτρας δίνει το σύστημα Υγείας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Patras Times, αποκαλυπτικό της οριακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός, ότι τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν καλά – καλά να κάνουν την προβλεπόμενη απολύμανση που επιβάλλεται στη διακομιδή μεταξύ δύο περιστατικών με κορωνοϊό και αμέσως σπεύδουν σε νέο περιστατικό.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της περιοχής ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η κλινική covid στο νοσοκομείο του Ρίου έχει γεμίσει και δόθηκε εντολή για να ανοίξει και η νέα πτέρυγα. Σε οριακό σημείο είναι και η κατάσταση στη ΜΕΘ covid του ΠΠΝΠ στην οποία η πληρότητα άγγιξε το 70%.

Ο κορωνοϊός "σαρώνει” στους εργασιακούς χώρους

Ο κορωνοϊός "σαρώνει” στους εργασιακούς χώρους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα super market και στα πολυκαταστήματα

Μόνο χθες το πρωί καταγράφηκαν νέα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων σε super market στην περιοχή της Περιβόλας, της Αρόης και του κέντρου ενώ πολλά κρούσματα καταγράφηκαν σε κατάστημα πολυεθνικής στις παρυφές της πόλης με αποτέλεσμα 20 άτομα να έχουν μπει σε αναστολή και καραντίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας και σύμφωνα με τις αναφορές που φτάνουν από τους χώρους δουλειάς, σε αυτές τις κατηγορίες επιχειρήσεων με τις πιο αισιόδοξες καταμετρήσεις υπάρχουν κατά μέσο όρο τρείς θετικοί εργαζόμενοι στον ιό.

Επιστολή Δημάρχων στον Χαρδαλιά: Κλείστε τα σχολεία

Την ίδια στιγμή, την αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας στα σχολεία του Δήμου, ζητά μετά τον δήμαρχο δυτικής Αχαΐας και ο δήμαρχος Ερυμάνθου, με επιστολή στον Νίκο Χαρδαλιά.

Με αφορμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αχαΐα και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Πάτρα, ο Δήμαρχος τονίζει πως "η πλειονότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες του Δήμου είναι κάτοικοι του Δήμου Πατρέων, ο οποίος βρίσκεται στην "κόκκινη" ζώνη επιτήρησης με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από τις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ την ίδια ώρα, ως γνωστόν οι μαθητές του Δήμου στην πλειοψηφία τους μεταφέρονται από και προς τα σχολεία τους με λεωφορεία και ταξί, συνεπώς είναι αναπόφευκτος ο συγχρωτισμός".

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους λοιμωξιολόγους επιδημιολογικά δεν είναι τόσο επιβαρυμένη. Η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη και υπάρχουν δύο τάσεις.

Η μία είναι υπέρ αυστηρών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα. Η άλλη προκρίνει τη στάση της αναμονής.

Κομβικό ρόλο ενδεχομένως να παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στη συμπρωτεύουσα.

Ωστόσο, στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης της Θεσσαλονίκης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

"Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα" δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε: "Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση