Μισή ομολογία Τσίπρα για τη βία και τις μολότοφ στα ΑΕΙ - Η κόντρα με Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 09:30 Μισή ομολογία Τσίπρα για τη βία και τις μολότοφ στα ΑΕΙ - Η κόντρα με Μητσοτάκη

Μισή ομολογία Τσίπρα για τη βία στα Πανεπιστήμια - "Άστοχη η μεταμφίεση" του απάντησε ο Μητσοτάκης - Αποστάσεις από Φίλη και Σκουρλέτη.

Η παραδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα πως υπάρχει πρόβλημα ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήρθε ουσιαστικά σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξαν στην βουλή τόσο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που έκαναν λόγο για μεμονωμένα περιστατικά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε συζητήσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώρα που το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ακολουθήσει χαμηλότερους τόνους για την ανομία στα πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε ακραία την διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΣΟΕ, κάνοντας λόγο για τραμπούκους και για παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο διαφώνησε με την κυβέρνηση στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος.

"Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Και φυσικά μας απασχολεί. Και φυσικά μας προξενούν αποτροπιασμό οι εικόνες ντροπής που καταλύουν την έννοια του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών όταν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουμε παραβατικές συμπεριφορές ή τραμπούκους που τρομοκρατούν είτε φοιτητές είτε καθηγητές".

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την μισή στροφή καθώς στην συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη ΝΔ πως ευθύνεται για τις επιθέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αναφερθεί σε ένα γεγονός που δεν συνέβη κατηγορώντας τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Κατσαφάδο πως είχε επιτεθεί εναντίον του τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά. Το περιστατικό διέψευσε ο ίδιος ο πρύτανης, ενώ με ανακοίνωση της η ΝΔ κατηγόρησε για "fake news" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Πάνο Σκουρλέτη που αναφέρθηκαν στο θέμα.

Σε διαφορετική γραμμή Φίλης – Σκουρλέτης

Την μισή στροφή που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανομία σε στα πανεπιστήμια δεν ακολούθησαν οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης. Ο τομεάρχης παιδείας υποστήριξε πως τα φαινόμενα είναι λιγοστά και "εισαγόμενα" υποβαθμίζοντας το πρόβλημα. "Τα λιγοστά αυτά περιστατικά, δεν έχουν να κάνουν με τους φοιτητές ή την φοιτητική δράση, τον πολιτικό διάλογο, οσοδήποτε έντονο, και κάθε τι που γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια: αντίθετα, είναι συνήθως "εισαγόμενα". Αν κάποιος έχει προβεί σε αξιόποινη πράξη, τα αναγκαία υλικά απ' έξω τα φέρνει".

Στην ίδια σκληρή γραμμή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο των όσων συμβαίνουν στους φοιτητές και τόνισε πως οι έκνομες πράξεις δεν αφορούν τα πανεπιστήμια. "Θέλουν να χρεώσουν τα πάντα στα πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα, αν υπάρχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αν υπάρχει πρόβλημα με παράνομες και έκνομες πράξεις, αν υπάρχει πρόβλημα βιασμών, όλα αυτά αφορούν τα πανεπιστήμια. Μα που ζείτε; Τόσο τυφλωμένοι είστε πια; Τόσο γκαιμπελική λογική υιοθετείτε;"

Μητσοτάκης: Άστοχη η μεταμφίεση Τσίπρα

Την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του "Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε και ομολογείτε ανοιχτά ότι ναι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ορισμένα πανεπιστήμια και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί". Ωστόσο αναρωτήθηκε αν την παραδοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την συμμερίζονται και τα στελέχη του. "Θα δεχθώ ότι αυτή είναι μία ειλικρινής τοποθέτηση, δική σας τουλάχιστον. Το πόσο απηχεί τις συνιστώσες σας, είναι ένα άλλο ζήτημα". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν θα πω ότι είναι μία άστοχη μεταμφίεση -μιας και είμαστε τώρα στις ημέρες του καρναβαλιού- για να κάνετε μια προσπάθεια να φανείτε πιο μετριοπαθής, πιο σοσιαλδημοκράτης".

Πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση