Ελλάδα - Τουρκία: Ξαφνική επιδείνωση μετά τις δηλώσεις για τους "τρελούς Τούρκους" - Στον αέρα οι διερευνητικές

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 09:38 Ελλάδα - Τουρκία: Ξαφνική επιδείνωση μετά τις δηλώσεις για τους "τρελούς Τούρκους" - Στον αέρα οι διερευνητικές

Η Αθήνα έθεσε τις ημερομηνίες στην Τουρκία για την συνέχιση του διαλόγου που "ναρκοθετεί" ο Ερντογάν.

Η επιστροφή στην ρητορική των προκλήσεων και των απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν βάζει σε κίνδυνο την συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα έχει στείλει τις ημερομηνίες στην Άγκυρα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πάρει κάποια απάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος που έχει κάνει κάποια βήματα προς την εκτόνωση της κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα να καθίσουν οι δύο χώρες μετά από πέντε χρόνια στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο στην συνέχεια άλλαξε ρότα. Η αλλαγή στάσης επιβεβαίωσε ουσιαστικά την Αθήνα που ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την Άγκυρα.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως αιτία των νέων επιθέσεων απέναντι στην χώρα μας οφείλονται κυρίως στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ λόγω των S-400 αλλά και από την δραματική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Μάλιστα οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο και το επόμενο διάστημα από την στιγμή που γνωρίζει πως είναι δύσκολο να του επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. λόγω κυρίως της στάσης του Βερολίνου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την σκληρή ανακοίνωση της Άγκυρας εναντίον του φόρουμ "φιλία" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την συμμετοχή επτά υπουργών εξωτερικών της ανατολικής Μεσογείου. "Το δίδυμο (Ελλάδας – Ελληνοκύπριοι) απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας προσπαθώντας να εμποδίσει τη θετική ατζέντα που προσπαθεί η Ε.Ε."

Ενίσχυση συμμαχιών – Απομόνωση ακραίων

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η χώρα μας "δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν". Παράλληλα όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, η χώρα μας συνεχίζει να ενισχύει τις συμμαχίες της ενισχύοντας συνεχώς τις δίκαιες ελληνικές θέσεις. "Αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια για να ενισχύσουμε το δίκαιο των θέσεων μας. Ταυτόχρονα, όπως συζητήσαμε πριν, διευρύνουμε το πλέγμα των συμμαχιών μας συνομιλώντας με χώρες που βλέπουν τον κόσμο μέσα από την ίδια ματιά, μέσα από το ίδιο οπτικό πρίσμα που το βλέπουμε εμείς".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μία κίνηση που δείχνει πως η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας γίνεται ακόμη ισχυρότερη. "Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς κανείς να μπορεί όμως ποτέ να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρότατη". Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις ακραίες φωνές που υπάρχουν στην χώρα οι οποίες δεν είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. "Στο εσωτερικό της χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που να οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων".

Ελλάδα Τουρκία
Με την πλάτη στον τοίχο η Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο και επιχειρεί να αποκτήσει συμμαχίες μέσω των συμφωνιών που συνάπτει για εξοπλιστικά προγράμματα με διάφορες χώρες. Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια επιθετική ρητορική την οποία όμως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει η Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του σημείωσε "Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ' αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους". Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως "η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ΄ ευφημισμό "ειρηνευτικές επιχειρήσεις"".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση