Χάος στα βόρεια προάστια της Αττικής: Τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 09:16 Χάος στα βόρεια προάστια της Αττικής: Τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές (φωτο intime)

Μεγάλη η ταλαιπωρία των κατοίκων στα βόρεια προάστια από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και νερού.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της Μήδειας και από την Αττική, με τους κατοίκους των βορείων προαστίων να "πληρώνουν" το μεγαλύτερο τίμημα της σφοδρής κακοκαιρίας. Περιοχές ολόκληρες ή μεγάλα τμήματά τους παραμένουν στο σκοτάδι, καθώς η πτώση εκατοντάδων δέντρων από το βάρος του χιονιού προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, εν μέσω πολικών θερμοκρασιών, ενώ πολλοί δρόμοι έκλεισαν.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ηλεκτρικό έμειναν περιοχές σε Χαλάνδρι, Άγιος Στέφανο, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσο και Εκάλη.

Τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών έκαναν λόγο για πρωτοφανούς διάρκειας και όγκου χιονόπτωση, με αποτέλεσμα μόνο χθες να πέσουν στο Λεκανοπέδιο 237 δέντρα και κλαδιά που επηρέασαν το δίκτυο, με 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η ενεργοποίηση του στρατού και μονάδων της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, που κατέβαλαν ολονύχτιες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών. Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιούνται είναι για να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το έργο τους δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο ο καιρός αφού σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στα βόρεια προάστια η χιονόπτωση συνεχίστηκε έως τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπως και ο παγετός.

Μάχη της ΕΥΔΑΠ για την επαναφορά της υδροδότησης

Την ίδια ώρα σε Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Διόνυσο δεν υπήρχε ούτε υδροδότηση. Η ΕΥΔΑΠ προσπαθούσε με δικές της γεννήτριες να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια, όπως δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Πρόκειται για περιοχές που τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε υψηλά σημεία όπως το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, η Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, η Αγία Παρασκευή και η Άνοιξη. Στην Άνοιξη μάλιστα στάλθηκαν και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα καθώς είχε διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος

Μάλιστα, το πολικό ψύχος οδήγησε τις Αρχές να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον δήμο Διονύσου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε με εντολή Χαρδαλιά και θα ισχύει για έναν μήνα, δηλαδή έως και τις 15 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα στην Αττική ναι μεν ήταν μεγαλύτερα στα βόρεια προάστια αλλά συνολικά 250.000 χιλιάδες νοικοκυριά στο Λεκανοπέδιο έμειναν έστω και για λίγο χωρίς ρεύμα.

Μέχρι το απόγευμα θα αποκατασταθούν οι ζημιές

Μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος ζημιών, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μανιάτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ηδη μέχρι το πρωί είχαν αποκατασταθεί μεγάλο μέρος των ζημιών, καθώς από τις 22 γραμμές μέσης τάσης που είχαν πρόβλημα, έχουν μείνει 12.

Όπως τόνισε, σήμερα είναι καλύτερη μέρα γιατί δεν συνεχίζονται τα καιρικά φαινόμενα οπότε δεν πέφτουν δέντρα και μέσα στη ημέρα, μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων.

Επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την ηλεκτροδότηση, βρίσκεται στην Εκάλη, στον Διόνυσο και τις γύρω περιοχές ενώ ανέφερε πως δεν κλήθηκε κανένας για να ελέγξει το δίκτυο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η ζημιά είναι στο δίκτυο διανομής μεταφοράς ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση