Αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια: Πληρωμές από την Παρασκευή μέχρι τον... Μάιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 11:29 Αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια: Πληρωμές από την Παρασκευή μέχρι τον... Μάιο (φωτο intime)

Τέσσερις μήνες ακόμη θα χρειαστούν προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν χάσει εισοδήματα από ενοίκια.

Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το "κούρεμα" θα σταματήσει μετά τον Μάρτιο κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο τουλάχιστον για κλάδους που έχουν πληγεί καίρια από το lockdown όπως είναι τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, οι χώροι ψυχαγωγίας, πολιτισμού κλπ.

Αύριο και μεθαύριο, στην ΑΑΔΕ θα επιδιώξουν να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα "κουρέματα" που έγιναν τον Δεκέμβριο αλλά και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που κρατούν όχι μόνο από τον Νοέμβριο αλλά και από το πρώτο lockdown δηλαδή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου. Στην ΑΑΔΕ έχουν συντάξει ήδη κατάλογο ιδιοκτητών που έχουν εκκρεμότητες και προσπαθούν να τις κλείσουν ακόμη και με κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην θυρίδα τους στο Taxis.

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός

Με το που θα κλείνει μια υπόθεση, αυτομάτως θα υπολογίζονται για τους ιδιοκτήτες είτε οι επιστροφές φόρου που δίδονταν ως αποζημίωση από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο είτε οι καταβολές αποζημιώσεων που δίδονται από τον Νοέμβριο και μετά. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για τον μήνα Δεκέμβριο ενώ μετά το τέλος Φεβρουαρίου που θα γίνουν οι δηλώσεις COVID για τον Ιανουάριο, θα έχουμε τις πληρωμές και για τα κουρέματα ενοικίων του Ιανουαρίου. Αναλυτικά, το πρόγραμμα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων, προβλέπει τα ακόλουθα βήματα:

1. Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για τα κουρέματα του Δεκεμβρίου ενώ ταυτόχρονα θα πληρωθούν και όσοι εξακολουθούν να έχουν εκκρεμότητες για τα κουρέματα του Νοεμβρίου.

2. Συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων COVID για όσους υπέστησαν κούρεμα ενοικίου και τον Ιανουάριο. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στις αρχές Μαρτίου. Αυτή τη φορά, τα ποσά είναι σημαντικά καθώς η αποζημίωση για όσους δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκιο μέσα στον Ιανουάριο θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού ποσού για όσους είναι φυσικά πρόσωπα είναι στο 60% του αρχικού ενοικίου για όσους είναι νομικά πρόσωπα.

3. Οι δηλώσεις COVID για τα κουρέματα του Φεβρουαρίου θα γίνουν μέσα στον Μάρτιο και οι πληρωμές θα γίνουν στις αρχές Απριλίου. Το σύστημα και τον Φεβρουάριο θα μπορεί να "διαγνώσει" ποιοι δικαιούνται έκπτωσης 80% (επειδή θα τους έχουν κουρέψει το ενοίκιο κατά 100%) και ποιοι θα δικαιούνται αποζημίωση 50% επί της ζημιάς που θα έχουν υποστεί επειδή το ενοίκιό τους θα έχει κουρευτεί κατά 40%.

4. Οι δηλώσεις COVID για τα κουρέματα του Μαρτίου θα υποβληθούν μέσα στον Απρίλιο και οι αποζημιώσεις να εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μετά το Πάσχα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση