Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέμπτη ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 3.500 σπίτια στα βόρεια προάστια Αττικής: Συνεχίζονται οι επισκευές από τον ΔΕΔΔΗΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 10:13 Πέμπτη ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 3.500 σπίτια στα βόρεια προάστια Αττικής: Συνεχίζονται οι επισκευές από τον ΔΕΔΔΗΕ (φωτο intime)

Συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις γραμμές Μέσης Τάσης γα την επανηλεκτροδότηση άλλων περίπου 3.500 νοικοκυριών, ενημέρωσε το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ.

Συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις γραμμές Μέσης Τάσης στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, 'Ανοιξη, Δροσιά και Κάλαμο, για την επανηλεκτροδότηση άλλων περίπου 3.500 νοικοκυριών, ενημέρωσε το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνει ακόμη ότι η χιονόπτωση που έπληξε τις περιοχές των Βορείων Προαστίων, συνεχίζει να προκαλεί πτώσεις δέντρων λόγω του συσσωρευμένου όγκου χιονιού.

Κάλεσμα στους πολίτες

Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Εταιρία προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης.

Η επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr)

Ανοίγουν στα βόρεια και ανατολικά προάστια καταστήματα που πωλούν είδη συσκευών θέρμανσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη από σήμερα έως τις 28/2 επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στον Βόρειο και Ανατολικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής που πωλούν συσκευές θέρμανσης μη ηλεκτρικές καθώς και λιανικό εμπόριο σιδηρικων, χρωμάτων τζαμιών κλπ.

Έκπτωση 10% στους λογαριασμούς ΔΕΗ του Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα τιμιλόγια των πληγέντων.

Την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε έκπτωση 10% στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως προμηθευτή σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, ανακοίνωσε μέσα από το LiveNews η Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων της ΔΕΗ.

"Tο ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να αποζημιωθούν τα νοικοκυριά που ταλαιπωρήθηκαν, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να αφαιρέσει από τον λογαριασμό του Φεβρουαρίου την χρέωση του δικτύου διανομής σε όλους τους πελάτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία", δήλωσε η κα Δήμτσα.

Η έκπτωση που θα δουν οι πελάτες θα κυμαίνεται περίπου στο 10% του συνολικού λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος και θα δοθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ισχύσει και για όσους καταναλωτές έχουν επιλέξει διαφορετικό προμηθευτή ρεύματος.

Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής

Ενδεικτική της πρωτόγνωρης κατάστασης που έζησε η Αττική από την "Μήδεια" είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί συνολικά 3.204 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούν σε κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων εκ των οποίων οι 2.718 ήταν στην Αττική, από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου που έφτασε ο χιονιάς στο λεκανοπέδιο.

Από αυτές ήταν:

• 2.254 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

• 215 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο

• 157 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)

• 29 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν

καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή και συνεχίζει να επιχειρεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.

Τα λάθη και οι αλληλοκατηγορίες

Τι πήγε τόσο λάθος στον σχεδιασμό; Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι το μέγεθος της κακοκαιρίας Μήδεια ήταν πρωτόγνωρο και οι συνθήκες δύσκολες, είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση των βλαβών δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Και πλέον Δήμοι, Περιφέρειες και ΔΕΔΔΗΕ- η δημόσια υπηρεσία που έχει την ευθύνη της ηλεκτροδότησης και των δικτύων- αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει την ευθύνη για το χάος.

Τα πραγματικά περιστατικά δεν αμφισβητούνται. Οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε πτώσεις δένδρων και η αποκατάσταση έγινε δύσκολη, αφενός από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η προσέγγιση του σημείου όπου είχε γίνει η ζημιά ήταν δύσκολη αν όχι αδύνατη, αφετέρου από το γεγονός ότι μόλις αποκαθίστατο η μια ζημιά, ένα άλλο δένδρο έπεφτε και τα συνεργεία ξεκινούσαν από την αρχή.

Μένει να απαντηθεί όμως αν τα συνεργεία δούλεψαν συντονισμένα, αν έγινε εγκαίρως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αν υπήρξε σωστή συνεργασία με τους Δήμους για τη διάνοιξη των δρόμων ώστε να φθάσουν τα συνεργεία και βέβαια...ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο των δένδρων και των κλαδιών που προκάλεσαν τη ζημιά.

Ο Πατούλης "δείχνει” τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής δείχνει σαν μοναδικό υπεύθυνο τον ΔΕΔΔΗΕ σημειώνοντας ότι "είναι ώρα να αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ευθύνες τoυ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα 250.000 νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα" .

Μάλιστα με αφορμή αναφορές που έκαναν λόγο για ευθύνη της Περιφέρειας για τη μη εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία που υπάρχουν βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, ο κ. Πατούλης διευκρίνισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβώνστο δίκτυο και επισήμανε τα εξής:

"Είναι ανεπίτρεπτο σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά για τόσες πολλές ώρες, χωρίς ρεύμα. Εξίσου ανεπίτρεπτο είναι κάποιοι να προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες. Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις χιλιάδες οικογένειες. Αλήθεια τι έχει κάνει σε προληπτικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα; Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε το καθήκον μας δίνοντας καθημερινά μάχη με το προσωπικό και τα μηχανήματα που διαθέτουμε, για να κρατήσουμε τους δρόμους ευθύνης μας, ανοικτούς, ενώ συμβάλλουμε και στη διάνοιξη οδικών δικτύων εκτός αρμοδιότητας μας.

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ πως δεν κατάφερε να αποκαταστήσει το ρεύμα σε κάποιους δήμους λόγω προβλημάτων προσβασιμότητας των δρόμων κατέρρευσε. Αλλιώς πως εξηγεί πως σε Δήμους όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Νέα Ιωνία η Μεταμόρφωση και σε άλλους όπου οι δρόμοι ήταν και είναι ανοικτοί, δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα; Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεργάζεται στενά με τους Δήμους. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της ζωής τους αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους".

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιμένει ότι για όλα φταίνε τα... δένδρα

Για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για όλα φταίνε τα 800 δέντρα που έσπασαν και κατέστρεψαν το δίκτυο. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυυτό σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. Καταλαβαίνετε ότι όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιοι.

Και πρόσθεσε:

Ο ΔΕΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια της Αττικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, έχουμε παραπάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση και αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που φέρνουμε από εκτός Αθηνών, επιπλέον των 50-60 ατόμων και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Σε αυτό το διήμερο είχαμε περί τις 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης – με τις 42-43 να έχουν αποκατασταθεί, ενώ μένουν οι υπόλοιπες 42-43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Άρα, ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία.

Πηγή: thetoc.gr