Παρέμβαση Μητσοτάκη για τον ηθοποιό - σκηνοθέτη που κατηγορείται για παιδεραστία: Να αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 15:23 Παρέμβαση Μητσοτάκη για τον ηθοποιό - σκηνοθέτη που κατηγορείται για παιδεραστία: Να αποδοθεί δικαιοσύνη (φωτο intime)

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση του σκηνοθέτη- ηθοποιού που κατηγορείται για παιδεραστία.

Σαφή θέση για την υπόθεση του ηθοποιού - σκηνοθέτη που κατηγορείται για παιδεραστία πήρε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, στη συζήτηση on camera με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ευαισθησία του για το θέμα- πόσο μάλλον που και ο ίδιος είναι πατέρας μικρών παιδιών - εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις καταγγελίες σε βάθος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που επέτρεψε στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν. "Εσπασε το πέπλο της σιωπής", ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και όπως είπε ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή, είπε ο Πρωθυπουργός. "Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να αποδοθεί δικαιοσύνη", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευτούν τα μελλοντικά θύματα.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι πλέον η κοινωνία έχει ωριμάσει και ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποδοθεί δικαιοσύνη μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. "Τα δικαιώματα όλων πρέπει να γίνουν σεβαστά", σημείωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να προστατεύσουμε τα θύματα

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, " τώρα έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ενδεχομένως, να αισθάνονται ασφάλεια ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή και σημασία που πρέπει να τους αποδώσουμε".

"Να προστατεύσουμε θύματα στο μέλλον. "Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιαδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω ότι θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές. Θα γνωρίζει ότι η πιθανότητα δημόσιας έκθεσης και κατά συνέπεια τιμωρίας, εφόσον αυτό κρίνει η δικαιοσύνη ότι πρέπει να συμβεί, θα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει αυτή την κατάληξη από ότι θα είχε πριν από κάποια χρόνια", ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, πρωτίστως κατά γυναικών -αλλά και όχι μόνο- τα οποία πιστεύω ότι μας συγκλόνισαν όλους, μας ταρακούνησαν όλους. Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους. Ήρθε η ώρα τώρα εμείς με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι "το ζήτημα αυτό πρέπει να μας βρει ενωμένους, δεν είναι ζήτημα για κομματική αντιπαράθεση". Στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, πρόσθεσε. "Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν, και να τιμωρήσει η δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα", τόνισε.


φωτο: intime

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως "δεν σας κρύβω κύριε πρόεδρε τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη μου για όσα ακούγονται και συμβαίνουν, ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε, υπήρχε εδώ και χρόνια, και αναδεικνύεται τώρα με ένταση".

"Η κατάχρηση εξουσίας, η βία - λεκτική και σωματική - είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν μπορεί να είναι ανεκτή", συνέχισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε : "Στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλους, γυναίκες και άντρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευτεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να αποκαταστήσουμε επίσης το κύρος προσώπων και θεσμών όπου χρειάζεται αλλά είναι εξίσου σημαντικό όπως το λέτε και εσείς, να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Είναι μια πολύ σημαντική διάσταση στο θέμα αυτό. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση".

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για συμπεριφορές που αποδοκιμάζονται σε κάθε εποχή και επισήμανε: "Υπάρχουν όμως και άλλες που σε προηγούμενες εποχές μπορεί να θεωρούντο συμβατές με τις κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής. Σήμερα όμως τα πράγματα εξελίσσονται και η κοινωνία ακριβώς πρέπει να την ακούμε και έχει ωριμάσει αρκετά και γι'αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό επίσης ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά, να ερευνώνται τα ζητήματα. Το κράτος δικαίου να λειτουργεί υπό αυτή τη έννοια, προστατεύοντας όλους τους εμπλεκομένους γιατί ο καθένας μπορεί να έχει κάποια δικαιώματα από την πλευρά του. Όλα πρέπει να γίνουν σεβαστά για να υπάρχει και μια ηρεμία στην κοινωνία".

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό:

Ο Πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο στόχαστρο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που τον κατηγόρησε και χθες ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Μιλώντας σε εκδήλωση ηθοποιών ο κ. Τσίπρας είπε:

"Επί 20 ημέρες δεν βγαίνει ο πρωθυπουργός μπροστά και να πει ότι ως ο πρώτος πολίτης της χώρας "ενθαρρύνω όλους να βγουν να μιλήσουν”. Δεν μπορούν τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με όρους συγκάλυψης ή ενοχής. Πρέπει να είμαστε καθαροί και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μαθαίνω ότι πολλοί και πολλές δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, πρέπει όλοι εμείς να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να προχωρήσει η υπόθεση. Η σεξουαλική κακοποίηση αφήνει τραύματα ανεξίτηλα στο σώμα και στη ψυχή του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα".

Μήνυση από Μενδώνη

Νωρίτερα μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο, από τη Δικαιοσύνη. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.

Νέα μήνυση σε βάρος ηθοποιού- σκηνοθέτη του θεάτρου για υπόθεση βιασμού 14χρονου

Νέα μήνυση σε βάρος ηθοποιού-σκηνοθέτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατηγορία του βιασμού που φέρεται να τελέστηκε το 2010. Η μήνυση κατατέθηκε από πρόσωπο που δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο και κατά τον χρόνο της καταγγελλόμενης πράξης σε βάρος του, ήταν 14 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηνυόμενος φέρεται να είχε προσεγγίσει το θύμα στην πλατεία Μεταξουργείου υποσχόμενος ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο και αναφερόμενος στον κύκλο γνωριμιών που είχε. Σύμφωνα με το θύμα, ο βιασμός τελέστηκε στο σπίτι του δράστη. Ο μηνυτής φέρεται να υποστηρίζει πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που "δεχόταν σπίτι του ο μηνυόμενος".

Σε δήλωση του ο συνήγορος του μηνυτή, Γιάννης Βλάχος ζητά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας επικαλούμενος επικινδυνότητα του δράστη, λόγω των χαρακτηριστικών της πράξης και ενδεχόμενης εξακολούθησης αντίστοιχης δράσης. "Κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μήνυση για βιασμό σε βάρος ανηλίκου. Το έγκλημα φέρεται να τελέστηκε το 2010 όταν το θύμα ήταν ηλικίας 14 ετών, μαθητής Β´ τάξης Γυμνασίου.

Το έγκλημα τιμωρείται ως κακούργημα και δεν έχει παραγραφεί. Ως δράστης φέρεται πασίγνωστος-ηθοποιός, το όνομα του οποίου απασχολεί τελευταίως εντόνως τη δημοσιότητα. Ζητάω να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη και να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες δικαστικής διερεύνησης της μήνυσης διότι από τα πραγματικά περιστατικά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του φερομένου ως δράστη στο κοινωνικό σύνολο", αναφέρει ο κ. Βλάχος.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση