Ομαδικό πυρ από την αντιπολίτευση για την υπόθεση Λιγνάδη - Ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 16:11 Ομαδικό πυρ από την αντιπολίτευση για την υπόθεση Λιγνάδη - Ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη (φωτο intime)

Επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Λιγνάδη.

Με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για συγκάλυψη της υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και ζητούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, με αφορμή την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού για το θέμα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η μη παραίτηση Μενδώνη είναι εξοργιστική – Η ευθύνη για τη συγκάλυψη βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη»

«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτηρίζει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος”».

«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη», προσθέτει.

«Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης»,καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη απάντησε και ο αν.Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος που τόνισε πως «δεν διόρισα εγώ τον κ. Λιγνάδη χωρίς διαγωνισμό, αλλά η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης».

Η δήλωση έχει ως εξής: Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα. Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν.

Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους

Επίθεση εξαπέλυσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά η οποία αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;

Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης.

Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την Κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη «φιλότιμο», είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!

ΚΚΕ: Οι ευθύνες Μενδώνη και Μητσοτάκη για την υπόθεση Λιγνάδη δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ που τονίζει χαρακτηριστικά: Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση