Συνεδριάζουν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι: Κοντά στο όριο των 2.000 τα κρούσματα και σήμερα - Συναγερμός για μεταλλάξεις και ΜΕΘ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 16:43 Συνεδριάζουν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι: Κοντά στο όριο των 2.000 τα κρούσματα και σήμερα - Συναγερμός για μεταλλάξεις και ΜΕΘ

Τα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι τις 12 το μεσημέρι ξεπερνούσαν τα 1.500, ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να είναι δυστυχώς μεγαλύτερος.

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων και αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το γεγονός ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα στην Αττική, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 90%.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αυξημένα αναμένεται να είναι και σήμερα τα κρούσματα καθώς μέχρι τις 12 το μεσημέρι ξεπερνούσαν τα 1.500. Ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να είναι δυστυχώς μεγαλύτερος φθάνοντας τα 2000 κρούσματα.

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να κλειδώσει την παράταση των σκληρών μέτρων που ισχύουν ήδη σε κόκκινες περιοχές, ενώ το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις και από τον Βασίλη Κικίλια.

Στην αύξηση των κρουσμάτων αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι απομακρύνεται η πρόθεση για σταδιακό άνοιγμα από την 1η Μαρτίου. "Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που απασχολεί τον μηχανισμό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, είπε, η κατάσταση είναι πιεστική αλλά ελεγχόμενη, εάν συνεχιστεί πάντως αυτή η κατάσταση θα βρεθούμε σε "κόκκινη περιοχή” ξεκαθάρισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Για τα κρούσματα σχολίασε πως εξακολουθεί να μην είναι εκθετική η αύξηση, αλλά ακόμη και να μην είναι, εξακολουθούν να γεμίζουν οι κλίνες νοσηλείας, κάποιοι, υπογράμμισε, χρειάζονται να μείνουν περισσότερο και οι πόροι του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητοι.

Στο "κόκκινο" και η Τρίπολη

Στο κόκκινο και η Τρίπολη πολλά τμήματα και τάξεις σχολικών μονάδων κλείνουν λόγω εκτίναξης των κρουσμάτων. Η δημοτική Αρχή έχει ενημερωθεί και για την περίπτωση αυστηρού lockdown καθώς τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης έχουν προηγηθεί και συζητήσεις με τους κυρίους Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη.

"Βόμβα" Τζανάκη: Μπορεί να έχουμε και 3.000 κρούσματα ημερησίως την επόμενη εβδομάδα

Την ίδια στιγμή, σε μια ιδιαιτέρως απαισιόδοξη πρόβλεψη προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νικόλαος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται τα κρούσματα κορωνοϊού να ξεπερνούν καθημερινά τα 2.000.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τα 2.500, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια μέση τιμή, καθώς υπάρχει περίπτωση να δούμε και ακραία σημεία είτε προς τα πάνω που είναι τα 3000 κρούσματα, είτε προς τα κάτω που είναι τα 2200.

"Αν η μέση του τιμή είναι τα 2200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3000 κρούσματα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεπώς όπως εξήγησε ταυτόχρονα, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2200, με ίσως κάποιες εξάρσεις.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως "το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3" και πως "η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική".

Πηγές: ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση