Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απαλλάξτε τον χώρο του Πολιτισμού από την Λίνα Μενδώνη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 12:25 Βουλή - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απαλλάξτε τον χώρο του Πολιτισμού από την Λίνα Μενδώνη

Για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου Λιγνάδη μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Δεν υιοθετούμε την ασυδοσία του πληκτρολογίου, την καταδικάζουμε» είπε για τις αναρτήσεις στα social media

Τον λόγο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και το ελληνικό #metoo αμέσως μετά τον πρωθυπουργό πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το live:

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απομακρύνει από τη θέση της την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για πάνδημη απαίτηση του πολιτισμού και της Τέχνης.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Λένε ορισμένοι ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιχείρησε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, αν και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν θέλει να πάρει διάσταση αντιπαράθεσης η σημερινή συζήτηση και ο ίδιος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και ένα σκάνδαλο μεγάλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα σήμερα, ό,τι και αν αποφασίσατε να βάλετε ως ατζέντα της συζήτησης. Η πραγματική συζήτηση είναι αυτή που διεξάγεται σήμερα σε κάθε καφενείο, σε κάθε οικογένεια. Αυτή είναι η συζήτηση και γι' αυτά θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός και γι' αυτά περίμενε ο λαός να ακούσει έστω μια συγγνώμη για τις ολιγωρίες, τις παραλείψεις της κυβέρνησής σας» υπογράμμισε.

«Εσείς επιλέξατε κ. Μητσοτάκη να γλιτώσετε από αυτή την βάσανο. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξατε σήμερα στα έδρανα τα υπουργικά να μην κάθεται η κα Μενδώνη, αλλά η κα Αγαπηδάκη. Δεν είναι τυχαίο. Μόνο που κάνετε ένα λάθος. Διότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι σήμερα δεν ήρθατε να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να απευθυνθείτε στον λαό που μας παρακολουθεί. Είναι μια συζήτηση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ήρθατε εδώ αδιαφορώντας για τον κόσμο που μας παρακολουθεί, για να στήσετε πολιτική αντιπαράθεση. Το θέμα δεν είναι κομμάτων, αλλά κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βλέπει και πονά και αφορά κάθε μάνα και πατέρα. Μην απευθύνεστε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους ψηφοφόρους και βουλευτές σας που ζητούν παραίτηση Μενδώνη» συνέχισε.

«Εγώ επειδή θέλω σε αυτό τον κόσμο να απευθυνθώ, ξεκινώ την τοποθέτησή μου όχι με εσάς. Θα έρθω και στις ευθύνες σας. Αλλά με ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν, στα παιδιά, κορίτσια, γυναίκες και άντρες που κουβαλούσαν βαθύ τραύμα και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους. Παρά ότι πολλοί από τους ενόχους ήταν πολύ ψηλά με εξουσία ή με διασυνδέσεις με την εξουσία. Αυτούς πρέπει να επαινέσουμε. Σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και οφείλουμε να τους στηρίξουμε, με στόχο να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλό και να γίνει κανόνας το θάρρος και το φως στο σκοτάδι και τον φόβο» επισήμανε.

«Δεν πρόκειται να δικάσουμε και καταδικάσουμε κανένα. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο. Όμως, ας αναρωτηθούμε όλοι μας: υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές ευθύνες; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη ως μια υπόθεση για το τίποτα; Δεν επιχειρήθηκε να εμφανιστούν οι δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις ως παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας; Αν κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείτε, είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής αθωότητας. Μια βαριά σκιά πλανιέται πίσω και πάνω από εσάς. Είναι η σκιά της υπουργού Πολιτισμού, που σύσσωμος ο κόσμος των τεχνών ζητά επιτακτικά να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί» υπογράμμισε.

«Την σκιά της κυρίας Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε και στηρίζετε παρά την κατακραυγή του κόσμου της τέχνης. Δήθεν επειδή ξεκόλλησε τις επενδύσεις στο Ελληνικό. Απαλλάξτε τον χώρο του πολιτισμού από την παρουσία της, γιατί είναι βαριά εκτεθειμένη για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Δεν ακούτε κ. Μητσοτάκη την βουή που έρχεται από τον κόσμο της τέχνης και την κοινωνία. Δεν ακούτε ή μάλλον κάνετε ότι δεν ακούτε την πανδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας. Επιλέγετε να ξεπλυθεί πολιτικά» επισήμανε.

«Αναρωτιέμαι σήμερα εγώ εδώ μαζί με την πλειονότητα της κοινής γνώμης: γιατί την στηρίζετε; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό; Εγώ δεν μπορώ να πιστεψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει έναν πρωθυπουργό. Από μόνη της η υπουργός αποφάσισε να αλλάξει το νόμο και να καταργήσει το διαγωνισμό για διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή;» είπε ακόμη.

«Δεν υιοθετούμε την ασυδοσία, την καταδικάζουμε» είπε αναφορικά με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το #ΝΔ_παιδεραστές ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επιχείρησε να απαξιώσει τις 56 υπογραφές ανθρώπων του Πολιτισμού που στηρίζουν την κυρία Μενδώνη, λέγοντας ότι οι περισσότεροι είναι διορισμένοι από την ίδια την υπουργό, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι 1.056 είναι απέναντι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε απολύτως τη θέση του από τις χυδαιότητες που γράφονται για την κυβέρνηση από την «ασυδοσία του πληκτρολογίου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι όχι μόνο δεν έχει κανένα πρόβλημα να κρατήσει αποστάσεις από τις χυδαιότητες, αλλά ίσα ίσα θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή του. Τόνισε πως και ο ίδιος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια «χιλιάδες χιλιάδων» άθλιες αναρτήσεις.

Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα ηθικής στον δημόσιο διάλογο, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στα πρωτοσέλιδα από το «Μακελειό» μέσα στη Βουλή, αλλά και στο γεγονός ότι μέσα στο Κοινοβούλιο ειπώθηκε ότι ο νεκρός πατέρας του ήταν συνεργάτης της Χούντας.

Πηγή: protothema.gr